Първо - кратък преглед на изминалите два зимни месеци.
Декември, без последните си няколко дни, беше по-топъл от обичайното. Макар че в края му месечната аномалия намаля, той остана по-мек от обичайното с повече от един градус.
Месечната сума на валежите не направи изключение от тенденциите за последните 6-7 месеца преди това и средно за страната бе повече от 2 пъти над нормалната, на места и повече - Разград - над 300 процента от нормата, Видин - над 250 процента(повече от два пъти и половина).
Единственото място с поднормени валежи е вр. Мусала, където падналите количества са малко под две трети от обичайните.

След няколко дни с по-ниски от обичайните температури, месец януари също навлезе устойчиво в наднормен период и отрицателната аномалия от първата седмица на месеца бързо беше компенсирана, като понастоящем за изминалия период месецът е по-топъл от обичайното средно за страната с близо 2 градуса.

Тъй като през следващите 3-4 дни сериозни застудявания не се очакват, може да считаме, че и януари ще бъде наднормен с кръгло 2 градуса положителна аномалия.
Докато  в температурно отношение, до края на месеца изненади вече не са възможни, понастоящем средно за страната валежите са в рамките на нормалните, но до края на седмицата на места, особено в югоизточните райони, са възможни съществени превалявания и там към досегашните отчетени количества ще бъдат добавени още.

Остава само въпросът какво да очакваме през февруари.
Световните метеоагенции са единодушни: По-мекото от обичайното време ще продължи и през последния календарен месец на зимата.
При това положителните аномалии ще покриват почти цяла Европа, а колкото по-на изток се отива, толкова по-наднормено ще бъде времето.
Нашата страна попада в местата с прогнозирана положителна аномалия от 2-3 градуса.

Във валежно отношение, прогнозите на дългосрочниците също очакват съществено превишение на нормата за почти цялата страна, особено за южните и и източни части.
Много е вероятно да отчетем началото на тези процеси още в първите дни на месеца, когато страната ни ще бъде под влияние на дълбока атлантическа циклонална долина, по чиято южна периферия ще пробягват вълнови циклонални вихри и свързаните с тях превалявания.

В заключение: вече с над 90 на сто вероятност може да се очаква, че ще имаме трета поредна мека зима с 1 или два съвсем кратки периоди с "класически" студ, но толкова къси(по 2-3-4 дни), че не могат да повлияят на 'лицето" на зимата, която ще приключи с немалка положителна аномалия, сравнима с тази на предишната - около 2 градуса, което е съществено отклонение от нормата на сезонна база.