Както Vremeto.dir.bg писа още преди седмица, гореща вълна заля западната част на континента тези дни.
Тя е предизвикана от разпрострял се от Тунис до северната част на Скандинавието гребен на високо атмосферно налягане.
Следвайки посоката на движение на въздушните маси в този тип вихри, по западната му периферия на север от Африка се издигат горещи тропични въздушни маси.

В момента те са обхванали цяла Испания, почти цяла Франция и части от Бенелюкс и Великобритания. В следващите дни, с бавното преместване на гребена на изток, те ще проникнат и в Швейцария и Централна Европа.
Нашата страна също е под влиянието на този гребен, но засега - в обратна посока: от север  и североизток към източната част на Балканите се спуска по-хладен въздух от североизточните части на континента.

На това дължим и малко по-ниските от обичайните температури и относително нестабилната атмосфера в  западната половина на страната.
В следващите 3-4 дни, както споменахме, гребенът ще се премества бавно на изток, ще "поляга" и ще се руши в най-северните си части. В резултат, времето над западните части на страната ще се стабилизира, а по-лабилна атмосфера ще имаме до уикенда в източните райони. Впоследствие, посоката на атмосферния пренос у нас ще се смени с такава от северозапад-запад и горещите въздушни маси, вече частично трансформирани в западните и централни части на континента, ще обхванат и нашата страна.

Горещото време в Западна Европа ще продължи до средата на следващата седмица, а у нас - до втората и половина, според предварителните прогнози.

При този тип циркулаци,  която се установява над континента, следващата гореща вълна у нас е много вероятна още  в първата половина на втората декада на месеца. Конкретни прогнози очаквайте през следващата седмица.

Подходящо за почивка на планина време в западната половина на страната ще настъпи още от утре-вдругиден, а на море - от неделя-понеделник, със стабилизирането на времето и на изток.