Както нееднократно писахме, последният поднормен месец беше декември 2012 година.

След това имаше 47 нормални или наднормени месеци, но нито един с  отрицателна аномалия с абсолютна стойност над 1 градус  и отрицателен знак.
Казано по друг начин, никога за последните 4 години преди декември 2016, средномесечната температура за страната не е била с повече от един градус под норма.

Декември сложи край на тази поредица с аномалия от минус 1.6 десети средно за страната, но "гвоздеят на програмата беше януари 2017 с огромна отрицателна аномалия от минус 3.6 средно за страната.

За този  януари писахме и споменахме, че уникалността му за Балканите се състои и  в това, че средно за планетата той беше вториц или трети по наднорменост и единственото изключение бяхме само ние на Балканите и част от Южна Европа и Северна Африка.
Навсякъде другаде месецът бе с огромна положителна аномалия: в Сибир и Северна Америка зимата беше рекордно мека.

Но да се върнем на Балканите.
Двата поднормени месеци бяха последвани  веднага от мек Февруари, с положителна аномалия от над 1.7 градуса, т.е колкото декемврийската, но вече с положителен знак.

До края на март остават няколко дни, но отсега е ясно, че утрешните ниски температури няма да могат да намалят съществено положителната мартенска аномалия  и  тя с голяма вероятност ще бъде  над 3, а вероятно и около 3 градуса  и половина.

По този начин, може да се приеме, че последните 4 месеца са с нормална температура, защото декември се "занулява" с февруари, а януари - с настоящия март.

Тук може да си припомним анекдота за това, как народът, според статистиката, обядва свинско  със зеле, докато в действителност едни ядат месо, а други - само зеле.

Така  и обобщените и усреднени стойности скриват подробностите, а те са: климатът се променя, при това периодите от много ниски и много високи температури се редуват. Разбира се, тези с високи температури са много повече, което се доказва  и от проточилия се 4 години период без поднормен месец, прекъснат от цели два студени месеци.
Какво следва?

Много от моделите предвиждат доста топло лято за Европа и околностите и и според нас вече имаме основание да се опасаваме от доста горещо лято. 

Дали ще имаме по=умерено наднормени температури, редувани с рекордни жеги, подобно на 2000 година или 2007 или изцяло наднормено от начало до край, както лятото на 2012, няма как да знаем отсега.

Но че към момента, на фона на последните 4-5   усреднено "нормални" месеци, изглежда все по-вероятно, че  Глобалното Затопляне (ГЗ) е "длъжник" на климата у нас и вероятно ще изплати дълга си с лихвите в следващите месеци.
Предстои да разберем съвсем скоро.