Днес ще остане топло и ветровито, със  значителна облачност. В планините и източните райони ще продължи да духа южен вятър, Почти без валежи до края на деня. Максималните температури ще са в интервала от 11 до 17 градуса, освен в  западната част на Дунавската равнина, където ще бъдат до 9-10 градуса.
Утре вятърът от юг ще отслабва и стихва. Отначало над централните южни райони, впоследствие над Източна България, ще превали дъжд. Минималните температури ще бъдат от 8 до 14, а дневните - от 11 до 16 градуса. След обед над западните райони облачността временно ще намалее до незначителна.
В събота минималните ще бъдат от 6 до 11, а дневните - от 10 до 15 градуса. Облачността ще се увеличи до значителна, но вероятността за превалявания е малка. Дъжд ще завали през нощта срещу неделя и преди обяд валежите ще обхващат цялата страна. В следобедните часове на неделния ден  и привечер от югозапад ще спират и до полунощ ще спрат навсякъде, освен в крайните североизточни райони. Минималните температури ще са от 7 до 13, а дневните - от 10 до 15 градуса.
Още в следващите часове, студена арктична въздушна маса, намираща се над Гренландия и съседните акватории, започва да се придвижва на изток-югоизток, а в неделя - директно на югоизток, през Централна Европа, към Балканския полуостров. Вследствие на това, към понеделник- вторник над региона ще се създадат сложни синоптични условия: ще застудее рязко, ще завали дъжд, който във понеделник срещу вторник и във вторник ще премине в сняг.
Заради сложността на процесите, прогнозите за конкретните параметри, вид и количества на валежите ще бъдат уточнявани в следващите часове и дни.
Актуалният сценарий на моделите е следният:
След временното спиране на валежите в неделя, в сутрешните часове на първия ден от седмицата отново ще завали дъжд, отначало над югоизточната половина на страната. Значителни валежи са възможни в югоизточните райони и някои планински части. Същевременно вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усилва, достигайки 12-13 метра в секунда в западните части на Дунавската равнина. Първите порции арктичен въздух ще достигат северозападните райони на страната в следобедните часове и привечер. Температурите в ранния следобед в понеделник ще бъдат от около 3 до 5 градуса в Софийско и Видинско до 12-13 в Горнотракийската низина. С нахлуването в страната ни на все по-студен арктичен въздух, бързо ще застудява и в ранните часове във вторник температурата над страната ще бъде  от около минус 2 по високите полета, до 2-4 градуса в по-голямата част от страната. Ще превалява, отначало дъжд и сняг, но преваляванията ще преминават изцяло в сняг, като последно това ще се случи в ниските части на Тракия. Според повечето актуални модели към момента, до нощта срещу сряда преваляванията ще спрат почти навсякъде, като слаби валежи са възможни само на места в северозападните и източни райони. Наличието, разпространението и дебелината на снежната покривка ще се уточнява с приближаване на процесите.
В сряда предварителните прогнози сочат студено, в Дунавската равнина- ветровито време, с променлива облачност и без съществени валежи. Минималните температури ще са от минус 4 до плюс 1, а дневните - от 0 до 5.
Почти без промяна ще остане и в четвъртък, а след студеното утро в петък, моделите очакват начало на постепенно повишение на температурите. Последното трябва да се приема с голяма доза условност, заради твърде далечния срок.
В планините и планинските проходи още в понеделник ще се създаде сложна обстановка. Времето няма да бъде подходящо за туризъм заради ниските температури и силния, по билата - бурен вятър от северозапад и север. 
Напомняме, че сценарият за сложните процеси в началото на следващата седмица вероятно ще претърпи корекции с наближаването на сроковете. За тях ще ви информираме своевременно в следващите дни и часове.