Стабилна и обширна антициклонална област ще определя времето над почти целия Европейски континент, без крайните му северни периферии и най-източната част. В следващите 7-8 дни тази област няма да променя съществено своето местоположение, като центърът и ще бъде западно и северозападно, а понякога и северно от нашата страна. Тя ще определя меко и мъгливо време в западната и части от центъра на Европа и ветровито и студено, но почти сухо време на изток. В зависимост от точното място, ветровете духащи у нас ще бъдат най-често със северна компонента - от север, североизток или северозапад. Моделите са почти единодушни за подобно разположение на баричните формирования. В резултат, след отминаването от утре до понеделник на първия процес, по който от северозапад към югоизточната част на континента ще се спусне арктичен въздух,  над страната ще се установи студено, ветровито и предимно сухо време. Валежите през следващата седмица ще са несъществени, символични, а на повечето места - изцяло липсващи. Въпреки временните увеличения на облачността в някои от дните, времето у нас ще бъде по-често слънчево или с малко облачност. Повече облаци ще има в някои  дни в крайните източни райони и наветрените  страни на планините, най-вече Предбалкана, където са възможни краткотрайни превалявания от сняг и образуване на сравнително снежна покривка.
На поне 2 или 3 вълни, от север към Черноморския басейн, Кавказ  и Мала Азия, ще се спускат студени арктични въздушни маси. През цялата седмица ще остава ветровито, като колкото по-на изток се отива, толкова по-студено ще бъде като правило. Най-ниски ще бъдат температурите по високите места в Лудогорието и Добруджа, където ще има и  ледени дни, респ. дори през деня температурите няма да превишават нула градуса след вторник. В западната част на Дунавската равнина(ниските части), температурите ще са с положителни стойности денем, но и там заради ветровитото време субективното усещане за студ ще бъде налице.
Най-високи ще са температурите в югозападните райони - до около и малко над 5 градуса в някои дни.
С голяма степен на достоверност, може да се приеме, че тази барична обстановка ще се запази поне до 15-16 декември или малко след това.  Въпросителните касаят единствено точното разположение на потоците, нахлуващи неколкократно от север  и спускащите се по тях малки вълнови циклони, в чиито системи ще има и превалявания. Според мнозинството модели те ще минават източно от страната ни и само Черноморието може да бъде закачено от валежните им зони с далечните им периферии., а по-голямата част от вътрешността ще остава в антициклонално поле и малооблачно време. Студените маси във височина ще са с впечатляващо ниски температури в някои дни: до  минус 15 градуса на около километър  и половина над морското равнище, но заради ветровитото време минималните температури при земята  трудно ще слизат под минус 8, минус 10 градуса в низините. При стихване на вятъра обаче(каквото не се очаква поне до втората половина на седмицата) минимумите биха могли да паднат много съществено в местата, където това се случи, заради относително сухия въздух и ясно време - до около минус 14, минус 15 градуса.
Започват да идват и въпросите относно времето по Коледните празници. Въпреки, че описаната барична обстановка се очертава наистина доста трайна, рядко се случва подобни на нея да продължат повече от 2 седмици или 20-ина дена, затова с някаква вероятност може да се твърди, че промяна ще настъпи  в навечерието на или около Коледа. Доколко, точно кога и в каква посока, ще може да се каже едва след седмица и повече - с попадането на съответните дати поне в 9-10 дневен период от време напред.