За разлика от зимните месеци, когато циклоните често обуславят меко за сезона време, с превалявания от дъжд и сняг,  особено в челните си части, през топлото полугодие те са "лошите герои" за любителите на топло и слънчево време.
В следващите няколко дни времето у нас ще се определя от средиземноморски циклон. Той няма да се придвижва на изток по обичайните си маршрути, защото се намира в насрещните потоци на можен антициклонален вихър, разположен над Централна и Източна Европа и Европейска Русия. 
Блокиран, от сегашното си положение с център над Западните Балкани, той ще се придвижи съвсем леко на югоизток и изток, след което, според сценариите бавно ще бъде изтласкван на запад, разширявайки се в същата посока. 
Това не е обичайното поведение на този тип вихри, но все пак, макар и рядко, понякога се случва.
В момента над централната част на Балканите, вкл. Софийско, във височина е разположен спусналият се вчера и през нощта студен въздух, който причини преваляванията от мокър сняг по високите полета тази нощ.
Почти неподвижно, под влияние на силното и продължително априлско слънце това студено ядро бързо ще се трансформира, затопля и смесва с околните по-топли въздушни маси и от минус 2, минус 3 във височина, утре вече температурите по този показател ще бъдат положителни навсякъде над полуострова. В резултат, от днешните 1000-1100 метра надморска височина, утре снежната граница ще се издигне с още няколкостотин метра, а към петък-събота вече ще доближи 1800-2000 метра.
В низините преваляванията от дъжд ще продължат над централните и  западни райони, а на моменти валежната зона ще обхваща  и източните части на страната, но  с по-малка интензивност и продължителност.
От 6-9 градуса днес, температурите в западните райони утре ще започнат, макар с малко и плавно да се повишават, а в източните към петък слабо ще се понижат спрямо днешните стойности близки до 20 градуса.
Според моделите циклоналният вихър, който ще донесе доста валежи сумарно до събота за някои райони, постепенно ще бъде изтласкан към Централното и Западно Средиземноморие. В резултат към неделя-понеделник у нас въздушният пренос ще се ориентира от юг  и югоизток и ще се затопли и в централните и западни части на страната:  отначало до около 18-20, а впоследствие(следващата седмица) - и над 20 градуса. Заради относителната "екзотичност" на подобно поведение на циклоналната област, по-сигурна прогноза за този процес очаквайте утре, както и през почивните дни, когато vremeto.dir.bg ще продължи да ви осведомява за актуалните прогнозни сценарии.
ИЗБРАНО