Пореден циклон ли е виновен за валежите в западните и централни части на страната в момента? 
Отговорът е...не. Или не съвсем. Понастоящем страната ни се намира в периферията на голям антициклонален вихър с център над Скандинавието. Приземният въздушен поток над нашата страна е от североизток или север(в зависимост от релефа и мястото), а във височина той е почти срещуположен - от югозапад-юг. Това е причинено от циклонален вихър, трудно откриваем в приземното барично поле, но добре видим във височина(т. нар. "висок циклон"), с център западно от страната ни. 


Именно засрещането на тези противоположни потоци, заедно с факта на наличието на доста транспортирана от Средиземно море влага във височина, в съчетание с конвективните процеси(принудително издигане на тези влажни маси над границата, над която се достига и преминава точката на оросяване) води до   траен процес, генериращ валежи над Балканите.
При това, въпреки че приземната "кривина" на полето като цяло е слабо антициклонална, във височина условията за облакообразуване и валеж са отлични, а от друга страна малкият висок вихър е засрещнат от насрещните потоци на антициклона и затова движението му на изток е затруднено и съвсем бавно.
Все пак, съществена роля при тези доста сложни процеси, играе и релефът. Пример: вчера на малка територия като Видинско, в западната полупланинска и хълмиста част паднаха по над 30-40 литра и повече валеж(Ново село, Грамада), а в източната(Видин, с. Неговановци северно от Видин) - само по  2-3 до 5-6 литра на квадратен метър.

Днес и утре преваляванията ще продължат, като през днешния ден и първата половина на нощта ще са с умерен и на моменти и места силен интензитет на запад и на места в центъра на страната. Там и ще остава по-хладно, с температури, непревишаващи 20 градуса.
Утре валежите от запад ще отслабват и над западната и централна част от страната ще спират. Все още ще превалява, но по-слабо и  с прекъсване, над крайните източни райони и по Черноморието, както и на места в крайните югозападни райони - около Огражден, Беласица и Пирин. Температурите ще останат практически без промяна, освен над крайните западни райони, където при повече интервали с разкъсана облачност ще са с градус-два по-високи от днешните.
С преместването на високия циклон над Черноморския басейн, в четвъртък облачно и с превалявания ще остане на изток - крайбрежието и части от вътрешността на Източна България, дори на места в централните части. На запад облачността постепенно ще намалява, а температурите слабо ще се повишат с още малко.
В петък над почти цялата страна ще бъде слънчево или с незначителна облачност - повече над крайния изток и над планините.  Доста вероятно е около водните басейни и в котловините да се образуват сутрешни мъгли. Дневните температури ще са от 21 до 26 градуса. Ще духа слаб вятър от североизток-изток.
Топло, предимно слънчево и с комфортни температури в интервала от 21 до 27 градуса, ще остане времето в началото на съботния ден, но впоследствие на места в северозападните и планински райони отново има условия за превалявания.
За съжаление, в неделя и понеделник неустойчивостта на атмосферата, според сегашните сценарии, отново ще се увеличи. Облачността ще ще се увеличава около и след обяд, когато на места в западните и централни части пак има условия за краткотрайни превалявания и гръмотевици. 
Температурите ще останат почти без промяна - в рамките на интервала от 21 до 26-27 градуса.
Според предварителните сценарии, към средата на следващата седмица расте вероятността за по-съществено нахлуване на студен въздух от север и североизток, като очакваният процес няма да бъде много валежен, но температурите, най-вече минималните, ще се  понижат чувствително, напомняйки за напредването на есента. Повече подробности очаквайте в следващите дни.