Застудяването след сряда ще бъде доста силно. Температурите на въздушната маса във височина над нашата страна ще се понижат от сегашните почти +15 градуса, които са едни нормални за ЮЛИ стойности и само ниското слънце не успява да изкара целия им потенциал в приземната температура, до около и дори 1-2 градуса под нулата. Т.е става дума за понижение с около и над 15 градуса за няколко денонощия. Лъвският пай  от това понижение ще се случи в сряда и четвъртък.
Без съмнение, много от гонещите евтина сензация  и трафик интернет ресурси, ще започнат с преувеличенията и откровените глупости в прогнозите през тези дни.

За да си изградим правилна представа за процесите в средата на седмицата, добре е да нахвърляме няколко щрихи:
-Ще застудее рязко и чувствително
-Ще има и валежи, на места - несимволични, но като цяло това ще бъдат обичайни за сезона превалявания, в обичайното и непричиняващо проблеми на транспорта и икономиката агрегатно състояние: течно, известно още като дъжд, тъй като
-Те ще бъдат причинени от доста дълбок и  сравнително бавноподвижен средиземноморски циклон, образуван от "инжекция" на хладен и влажен ОКЕАНСКИ, с произход от северните акватории на Атлантика, не арктичен въздух.  
Въпреки, че температурата му във височина над крайните западни райони ще се доближава до нула градуса, този "студ" е крайно недостатъчен  за валежи от сняг в низините. Нещо повече, дори в ниските и средни планински части, до твърд валеж или смесена фаза може да се стигне само при много обилни извалявания, за предпочитане в сутрешните или вечерни часове. Сняг  и дори временна снежна покривка, е доста вероятна по високите места на платата в западните части на полуострова, най-вече Босна и планините наоколо.



С голяма вероятност сняг ще има само по най-високите планински части на Западна България, при това конкретната височина на снежната граница  предстои да бъде уточнявана непосредствено преди процеса.
  Накратко: макар студен и неприятен за нормалните работещи хора, валежът в низините ще бъде от дъжд. 
 
Другояче стои въпросът с евентуалното (и много вероятно) нахлуване на студен въздух от североизток в тила на дъждовния циклон, което ще се случи в края на процеса - вероятно в дните около неделя-понеделник. Тази фаза на процеса с голяма вероятност, според сегашните сценарии, ще доведе до ниски минимални температури, а на места в низините и най-вече високите полета - и до слаб мраз, т.е слабоотрицателни минимуми.
Да се гадае по конкретните параметри в прогнозата за  след седмица, при това на фона на силната динамика на атмосферата в нашия сектор, няма особен смисъл. Това ще бъде възможно не по-рано от началото на самия процес, а именно -след сряда-четвъртък.

Според прогнозите на ЕС например, в полунощ във вторник срещу сряда, около Азорския антициклон с център в случая западно от Бискайския залив, се намира гирлянда от циклонални области, започвайки от Гренландия, спускайки се на югоизток, а след Балканите - на североизток, с вклинен арктически гребен на високо налягане през прибалтика и Западна Европейска Русия, от когото иде опасността от по-сериозна пенетрация на студен въздух при земя в края на седмицата. Отделно западно от "структуриращия" атмосферните процеси голям субтропичен вихър, се намира и един обширен, но неподвижен "нереализиран" тропически циклон("изпаднал" от пасатните течения на запад и отишъл твърде северно, където е обречен на изчезване), който, макар безславно запълвайки се на място, ще задържа временно Азореца от изместване на запад, поддържайки по този начин  динамиката по северната и източна периферия на антициклона.



Общо на картата с приземните барични формирования, в този срок се наброяват между 17 и 22(!) центрове на различни по големина и дълбочина циклонални и антициклонални образувания. Сам по себе си този факт показва, че да се прави прогноза за времето след 96 чАса напред във времето към момента е напразно теоретично упражнение. 
В резюме още веднъж: за съжаление ще застудее сериозно, но за сняг в ниското е рано. 
Очаквайте анализите ни и в следващите дни.