Днес  денят ще започне със слънчево време, но след обяд облачността ще се увеличава. В планините и източните райони ще духа умерен южен вятър. Дневните температури ще са от 21 до 26 градуса.

 Около полунощ от запад ще започнат превалявания, които до сутринта ще обващат централните и западни райони. Ще се появи и усилва северозападен вятър, с който ще започне да налува по-студен въздух.

Утре ще бъде облачно, с превалявания от дъжд, по-значителни в крайните западни и южни райони. Дневните температури ще бъдат в широки граници: от около 6-7 в най-крайните западни райони до 22-23  в източните части на страната. Там ще духа умерен и силен вятър от югоизток.

Привечер  и през нощта, от югозапад преваляванията ще спират и основната валежна зона ще се измества на североизток, където през нощта срещу петък ще паднат съществени валежи от дъжд. Минималните температури ще бъдат от 2 до 7, а дневните в петък - от  8-9 градуса в югозападните райони, между 11 и 15 в по-голямата част на страната до около 17 в Югоизточна България.

Още през деня в петък, след временното прекъсване  и отслабване на преваляванията, те отново ще се активизират и ще  обхванат почти цялата страна, отначало само с изключение на югоизточните райони. Значителни количества ще има на места в централните западни и южни части, както и около планините. 

Вятърът - умерен, в североизточните райони и силен, ще се ориентира от североизток и  с него в приземния въздушен слой ще започне да нахлува още по-студен въздух от степите на Русия и Украйна.

Сутрешните температури в събота сутрин ще са от 4 до 12 градуса, но през деня ще се понижават и ще са от около 3 в крайните североизточни райони до 9-10 по Южното Черноморие. Дъждът ще отслабва и ще спира от север на юг, но на места в Предбалкана и високите части на Североизточна България преди да спре, е възможно да прехвърчи  и слаб мокър сняг. В Лудогорието и Добруджа, преди окончателното спиране на валежа, не са изключени и неблагоприятни явления като поледица и леден дъжд!

Все още ще вали в Родопите и там дъждът ще премине в сняг, като е възможно и да се образува снежна покривка.

В неделя ще бъде предимно облачно, с  разкъсвания на облачността над крайните западни и северни райони. Над югоизточните части все още е възможно да превали слаб дъжд. Минималните температури ще са ниски - от минус 2 до плюс 4 градуса, а дневните ще бъдат от 5 до 11 градуса.

В понеделник облачността ще бъде променлива, значителна над югоизточната половина на страната, където все още са възможни съвсем слаби превалявания от дъжд. Минималните температури ще са от минус 3 до плюс 3 градуса, но в ниските места и котловините на запад и север при изясняване не са изключени и малко по-ниски стойности - до около минус 5 градуса.

Без съществена динамика и промяна ще остане времето през първата половина на седмицата. Ще има незначителна облачност. Сутрин ще бъде студено, с минимални температури от минус 4 до плюс 2-3 градуса, на места с градус-два по-ниски. Дневните слабо ще се повишават и в средата на седмицата ще са от 9 до 14, но на места в низините и котловините сутрин ще се задържат мъгли и ниска слоеста облачност и  там през деня ще остава по-студено.

Предложения, коментари и дискусии по прогнозите - във форума на dir.bg