Колкото и  да е любопитно, това арктично нахлуване в края на миналата седмица, донесло сняг в части от София и Предбалкана, "играе" като довод точно в посока мека зима.
Преди исторически топлата 2006/2007,  през първите дни на ноември също имаше няколкодневен период със студено за сезона време и снеговалежи в някои райони на страната. 
Любопитното е, че първо: тези снеговалежи на някои места тогава останаха единствени за цялата зима и второ: минималните температури от онзи период не бяха много по-високи от абсолютните минимални за цялата зима.
Разбира се, това не означава, че предстоящата зима ще бъде чак толкова мека и безснежна, но предвид прогнозите на централите, подобен вариант въобще не би бил изключен, особено в частта с температурите.

Да разгледаме достъпните в интернет дългосрочни прогнози на следните институти:

-Американския център за прогнозиране на климата към НОАА (CPC).
-Прогнозата на американския Колумбийски университет -IRI
-JAMSTEC - японска метеоагенция
-Бразилските метеослужби
-авторитетната Британска  UK MET
-JMA - японската метеослужба
-Белградският национален метеоинститут (РХМЗ)
-SEEVC- югоизточната европейска агенция
-Пекинският климатичен център

Всички тези служби, в уникално единодушие, предвиждат че предстоящата зима 2014/2015 ще бъде мека, а валежите - под обичайните, особено за първата и половина. 
Детайлните месечни прогнози на американската NOAA предвиждат сух и мек декември, мек януари с валежи около и под нормалните(в последните дни предвижданата аномалия за януари расте от ден на ден) и мек февруари с валежи около нормалните, като за някои райони на страната и Балканите може да се очакват и над нормалните валежи.

Прогнозите по полетата на атмосферното налягане при земя и на 700 и 200 хПа за северното полукълбо на американската метеоагенция, заедно  с териториалното разпределение на аномалиите, предполагат активен Атлантик, с често преминаващи през северната половина на континента атлантически циклони, които да "затворят" Арктика от достъп  на юг - доминираща ясно изразена зонална циркулация, но и временни "меридионални" паузи, които ще са в  полза на по-хубавото и топло време за нашия регион - повишеното атмосферно налягане над Средна Азия  предполага и чест пренос от запад и югозапад над страната ни на по-топли въздушни маси, като единствено през януари е възможен период с повече инверсии, какъвто имахме и миналата зима. 
Във всеки случай, след много добрата успеваемост на дългосрочните прогнози на този институт за последната и предпоследната зима, плюс абсолютното единодушие на останалите дългосрочни прогнози, може да се очаква, че предстои една доста интересна и много мека зима.
Изключение, със студена прогноза за предстоящата зима, прави цитираният и преписван папагалски от много интернет медии руски ГМЦ, но на фона на единодушието(уникално за последните 10 години!) на останалите прогнозни източници, може да се приеме, че въпросната прогноза има в голяма степен и политически контекст, свързан с доставките на руски енергоресурси за Европа, а това  не е тема на този анализ.

При промяна в посоките на някоя от прогнозите на метеоцентралите, очаквайте актуализация на анализа и синтеза им в следващите седмици.

За дискусии, коментари и въпроси - клуб "Метео и климат"