Преди да покажем сценариите на моделите за следващата седмица, да погледнем моментното състояние на атмосферните процеси над континента.

По-голямата част от Европа, без Скандинавието, при земната повърхност е обхваната от  голям антициклонален вихър, започващ от Гибралтар на запад и продължаващ до Южен Сибир. Нашата страна също е под негово влияние, но във височина над  Италия, Адриатика и Балканите е разположена област на ниско налягане "наложена" върху гребена на антициклона и в резултат на засрещането на въздушните потоци във височина и при земя, се получава зона на известна нестабилност, най-общо разположена над източните части на нашата страна. Там облачността е значителна и все още ще превалява дъжд, предимно слаб, но в една тясна и продълговата зона, разположена в посока северозапад-югоизток тази нощ и утре са възможни и по-сериозни извалявания до 15 и дори 20 литра на квадратен метър. Хубаво е да се знае, че при идентична обстановка в период на високо и силно Слънце, от април до септември, атмосферата над страната ни би била силно неустойчива и в зоната на високия вихър биха валали силни и обилни дъждове, придружение от мощна гръмотевична дейност и  локални градушки. В случая, обаче, тя не е толкова "опасна".

Динамиката в близките 2 денонощия ще бъде много малка и тази зона съвсем бавно ще дрейфува на запад-северозапад, постепенно отслабвайки в проявленията си. При все това, слаби превалявания са възможни чак до събота.  Арктическият въздух, който се настани у нас в събота, постепенно се трансформира, макар  и бавно и снежната граница в планините постепенно ще се покачва нагоре по склоновете.
В покрайнините на континента, над Великобритания, в следващитя 24 часа ще се образува малко антициклонално ядро, което ще се премества на изток и след два дни ще започне да влияе на времето у нас. Слабият вятър от изток ще бъде заменен отначало от северозападен, а после - от северен вятър. Основания за притеснения няма, тъй като тези въздушни маси са с характеристики на умерена континентална ВМ, а не арктическа, както миналата седмица. По-студените такива ще преминат североизточно от страната ни в основната си част. Видимостта ще се подобри, а дневните температури слабо ще се повишат, като в по-голямата част от страната в края на тази и първите дни на следващата седмица ще бъдат около и над 10 градуса денем  и макар слабо, но предимно  положителни сутрин, освен по високите полета и инверсионните части на низините, където могат да слизат до 1-2 под нулата в някои дни.
Към вторник следващата седмица този антициклон ще достигне южната част на Европейска Русия и там ще забави придвижването си на изток, като впоследствие ще стационира.
Над континента баричните агенти, които влияят на времето у нас ще бъдат разположени по следния начин:
-Споменатият антициклонален вихър, разположен в посока югозапад от Либия до Казахстан на североизток. Западно и северозападно от него се очаква наличие на голяма многоцентрова циклонална област над Атлантика, "притеснена" още по-на запад от тесен, но сигурен като прогноза клин на високо налягане, най-общо свързващ Азорските острови и Исландия/Гренландия. Подобна разстановка се определя от струйните потоци във високата тропосфера, които ще бъдат с голяма амплитуда и сравнително малка дължина на вълните(плюс сранително малка скорост на движение - това е важно за разбиране на очакваните южни процеси над нашия регион!).
В източната част на този гребен от Арктика към Бискайския залив ще се "излива" студен арктичен въздух, който ще доведе...редовните читатели на vremeto.dir  знаят: до 1. Активизация на атлантическия циклонален котел/голяма долина и 2. "Издърпване на червената африканска черга" далеч на север: мощен пренос в челната част на долината на тропични въздушни маси на север от Африка и Близкия Изток.
Това, заедно с малкоподвижния антициклон над Казахстан и Южна Русия са типична обстановка, понякога с голяма повторяемост, която води то продължителни топли периоди в нашата страна през студеното полугодие.
Според предварителните сценарии, които трябва да приемем с голяма условност винаги, когато става дума за период по-дълъг от 6-7 дни напред,  в средата и втората декада на ноември от голямата циклонална долина към средиземноморския басейн и западно от Балканите ще се вдаде област на ниско налягане, от която впоследствие ще се образува средиземноморски циклон. Тук вече моделите се разминават за дълбочината и посоката му и няма как да бъде иначе, но в главното сценариите са единодушни: предстои усилване и сравнително дълъг период на пренос на въздушни маси от югоизток, а впоследствие  и от юг и югозапад. Подробностите ще се изясняват през следващата седмица, но чувствителното покачване до около и над 15 градуса на дневните температури, а при някои сценарии в местата, чувствителни на южни ветрове(Предбалкана, Източна България) и до над 20 градуса на температурите, изглежда все по-вероятно.