Последните две зими в страната ни съответно бяха мека и много мека, но рекордно мека зима у нас не е имало от легендарната 2006/2007 година насам. Тогава температурите в страната през януари бяха с от 4-5 градуса на юг, до 8-9 градуса в Дунавската равнина по-високи от нормалните.

Ако разгърнем архивите, отново по същото време, първата декада на декември, картите на американската агенция започнаха да прогнозират твърдо подобна чудовищна положителна аномалия над Европа и Северозападна Азия. Това стана след кратки колебания през втората половина на есента, на фона на общо взето положителни прогнози. Точно това се случи и тази година. 
През 2006 в началото на ноември(сега - края на октомври) се случи много интензивно арктическо нахлуване и на много места падна ранен сняг. Това се случи и сега, макар няколко дни по-рано.
Аналогиите не свършват дотук: Атлантическият циклонален конвейер също стартира горе-долу по-това време, направи кратка пауза между Коледа и Нова година и продължи с невероятна сила през целия януари, когато в дунавските градове температури между 15 и 20 градуса денем бяха обичайни - обичайни за онзи януари, а спрямо нормалните климатични температури бяха с 15-20 градуса по-високи и температурни рекорди падаха почти всеки ден - във Видин бе отчетена максимална температура от 22 градуса - една съвсем прилична априлска стойност:)

Повторението, ако изобщо приемем, че ще се случи, особено при такава сложна система като климата, няма как да бъде до степен на пълна еднаквост. Понастоящем по периферията на голямата Атлантическа долина на ниско налягане периодично пробягват вълнови циклони, които ще носят сняг в планините и дъжд в ниското, а при задълбаване и забавяне над Средиземноморието - и по-съществени валежи.
Т.е за разлика от 2006/2007, която освен рекордно топла, бе и много суха, сега аналогията поне в началото и,  липсва.
Във валежно отношение НОАА очаква след влажния и наднормен декември по-сух януари с количества валеж около, в някои райони под обичайните. Засега февруари се очаква с валежи в рамките на нормата. В температурно отношение декември ще бъде с градус-два над норма, януари -  с около 4(четири) над норма, а февруари - с 2-3 над нея. Трябва да подчертаем, че това са много високи прогнози за инак консервативните дългосрочни прогнозни аномалии. Доказателство е и фактът, че за първата декада на декември моментната аномалия е над 3 и приближава 4 градуса средно за страната,

Нека обърнем все пак внимание, че става дума за дългосрочна прогноза и дори най-авторитетната световна метеоцентрала, каквато е НОАА, няма как да предвиди докога ще продължи тази циркулация. Вероятно след 2-3 седмици също ще има някаква степен на пауза, при която в страната  ни ще има и период с близки до обичайните температури, но за това vremeto.dir ще ви информира веднага, когато стане достатъчно сигурно или вероятно.
В момента тази дългосрочна прогноза на  американската агенция се съгласува освен с останалите налични дългосрочни прогнози,  много добре и с всички  средносрочни модели на другите агенции. Те единодушно чертаят сценарии със запазване на този тип циркулация поне до около Коледа.
Доколко след това дългосрочните сценарии ще останат такива и ще се реализират, предстои да узнаем.