Преваляванията днес ще спират от югозапад, последно - в североизточните райони - до около полунощ.
Циклонът, причинил валежите у нас, се оттегля в източна посока и мястото му временно ще заеме антициклонален гребен. Впоследствие от утре от юг ще започне, а  през почивните дни, ще се усили топъл въздушен пренос във височина.

Това ще доведе то чувствително затопляне в планините, но и гъсти адвективни мъгли(породени от "захлупването" на студения инверсионен приземен въздушен слой от по-топлия във височина) или ниски слоести облаци - в низините, където на много места температурите ще остават по-ниски от планинските и полупланинските райони.
Към петък по-далеч, южно от страната ни, ще премине пореден средиземноморски циклон, но ако очакванията на моделите се реализират, той почти няма да повлияе на времето у нас, освен над крайните южни райони, където е възможно да превали слаб дъжд.
С голяма вероятност съществени валежи в страната няма да има поне до вторник-сряда.
Температурите сутрин ще бъдат около, на места и малко под нула градуса(но не и по-ниски от обичайните за декември!), а дневните -също около, на места и малко над нормата - от 2-3 на местата с мъгли и ниски облаци до 10-12 градуса в крайните южни и някои полупланински райони.
В началото на следващата седмица около Алпите и централното средиземноморие, вследствие на нахлуване на влажен океански въздух от северозапад и север, отново ще се образува циклон,   от чиято следваща  траектория  ще зависи и времето у нас около средата на следващата седмица. Преди това - понеделник-вторник у нас е възможно допълнително повишение на температурите в източните и планинските райони.
Дотогава има твърде много време за конкретни прогнози, а преди това хората могат да се насладят на слънцето в планините, а институциите биха могли да вземат през следващите 4-5 дни без значими валежи допълнителни мерки за осигуряване на свободни водни обеми в язовирите и укрепване на съоръженията около реките.
Очаквайте актуалните ни прогнози и през следващите дни.