Днес в голяма част от низините ще остане мъгливо и  с ниски облаци. В планинските райони и местата над инверсиите - в части от Южна и Източна България ще бъде слънчево, с поява на висока облачност. Температурите ще бъдат от нула-три градуса в северозападните райони и високите полета до 11-12 местата без мъгли.

  Утре ще започне бавна промяна на времето. През нощта ще остане мъгливо в много райони, с минимални температури от минус 3, минус 4 до 2-3 над нулата. 

Ще се появи слаб вятър от югоизток-юг и мъглите в източните и южните райони ще се разсейват. Дневните температури ще бъдат от 9 до 14 градуса, по-ниски в западната част на Дунавската равнина и в котловините с мъгли - до 4-5 градуса.

В следобедните часове облачността от югозапад ще се увеличава и привеччер на места в крайните западни райони е възможно да превали слаб дъжд.

В сряда ще бъде облачно. Отначало над югозападните и централните западни райони, а по-късно през деня и в южните и  източни ще превали дъжд. Минималните температури ще са от около нула градуса в северозападните райони, където все още ще има инверсии, до 9-10 по Черноморието.

По-късно след обяд над Дунавската равнина ще се появи слаб западен вятър и  мъглите навсякъде ще се разсеят, а температурите - чувствително ще се повишат.

През нощта срещу четвъртък вятърът от запад ще се усилва, в Дунавската равнина - до умерен. Минималните температури ще бъдат от 3-4 до около 9 градуса. Над южните райони е възможно да превали слаб дъжд, като само в сутрешните часове в четвъртък в крайните югоизточни райони са възможни по-значителни валежи.

В четвъртък ще бъде ветровито, с променлива облачност, намаляваща до незначителна в северозападната половина на страната. Дневните температури ще бъдат от 8 до 14 градуса.

В петък ще бъде слънчево или с незначителна облачност. Вятърът в Дунавската равнина ще остабне, но няма да стихва напълно. Температурите ще бъдат по-високи от обичайните за втората половина на декември: минимални от 4 до 9, само в югозападните райони, където ще бъде тихо и ясно до около нула градуса и максимални от 9 до 14 градуса.

В събота облачността от запад ще се увеличава, но ще остане без валежи. Температурите ще се повишат още малко и минималните ще са от 4 до 10, а дневните от 10 до 16 градуса.

В неделя над страната ще премине атмосферен фронт. Вятърът ще се усили и ще бъде умерен, в Дунавската равнина и силен, от северозапад. Облачността ще се увеличи и ще превали дъжд, който ще преминава в сняг, но преваляванията няма да бъдат съществени според сегашните прогнози, освен на места в  наветрените части на планините. 

Според предварителните сценарии на моделите, времето по Коледа ще бъде динамично, ветровито, но предимно сухо или със символични превалявания от дъжд и краткотраен сняг, без образуване на снежна покривка в по-голямата част от низините.

 Повече подробности по този процес очаквайте в следващите дни.