На първо място се нарежда 2000 година, която е с 1.6 градуса по-топла от обичайното, спрямо нормите на световната метеорологична организация (СМО), следвана от 2012 с 1.5 градуса.

Аномалията на изминалата 2014 е +1.3, която я нарежда на трето място.
Годишна аномалия над 0.3 или 0.5 нарежда съответната година сред топлите, а над 1 градус - сред много топлите спрямо обичайното години.
Да видим как са се отнасяли месечните температури спрямо обичайните.
2014 започна с мека зима. 
Месечните аномалии за януари и февруари са били съответно 3.1 и 3.3 градуса.
Много топъл е бил и месец март, с аномалия над 3 градуса, последван от април с нормална температура(отклонение от обичайната месечна такава с по-малко от минус 1 или плюс един градуса), 7 десети над нормата.
Следва (внимание!) месец май с единствената отрицателна аномалия през годината, макар в рамките на нормата - минус 0.2 градуса.
Юни и юли са с нормални температури, при което аномалията е положителна, съответно 1 и 7 десети от градуса.
Август е топъл с 1.9 градуса положителна аномалия.
Някому може да се е сторило, че лятото е хладно. Това е чисто субективно усещане само на фона на множеството рекордно топли лета в последните 6-7 години: 2007, 2010, 2012 и отчасти 2013. Изминалото лято несъмнено бе в норма или норма плюс, а ако  някому се е сторило хладно, той със сигурност живее в София или Самоков :)
Следва една наистина нормална есен, с 2, 3 и 6 десети от градуса над норма съответно за септември, октомври и ноември.
Последният месец от годината, декември, въпреки студения си край(2-3 дни), е топъл, с аномалия от плюс 1.3 градуса, точно колкото е и средната годишна аномалия за страната.

Тук има една особеност.

Другите 2 години от тройката - 2000 и 2012, са такива, благодарение, в много голяма степен, на топлите си и рекордно топли(2012) летни месеци.
2012 държи "среброто" само благодарение на тях, най-горещото вероятно за последните 1000 години лято,с месечна аномалия И за трите месеца над 4(!) градуса. Те успяха да компенсират с излишък отрицателната аномалия на рекордно студения февруари 2012, а заслугата на последния е само тази, че не позволи календарната  2012 да отнеме първото място на 2000 година, с 1.6 спрямо 1.4 аномалия. Ако февруари бе около норма, 2012 би доближила изумителните 2 градуса на годишна база аномалия, т.е най-вероятно периодът март 2012-февруари 2013 е най-топлата година(поредица от 12 месеца) след 2000 г.
За разлика от тях, изминалата 2014 бе, тъй да се каже "равномерно наднормена", с умерени положителни аномалии и заслугата за тази доста висока такава е на двата зимни и първия пролетен месец, с аномалии над 3 градуса. След тях, до края на годината, всички без август не превишават 1, 1.3 градуса. 
Август фиксира и подвърждава и един друг тренд: Третият летен месец от 5-6 години насам Е НАДНОРМЕН, независимо колко нормално, наднормено или рекордно топло  е лятото, август е топъл(над норма).
Тя е, така да се каже, "новата" нормална година, без ексцесии в двете посоки, но най-вероятно база, след която положителният тренд ще продължи. Предстои да разберем.

Очакваме с интерес и първият месец на започващата година, който макар с отрицателна текуща аномалия за първите си 5-6 дни и очаквани още 2-3 студени денонощия до петък, ще продължи с динамично и по-често по-топло от обичайното си време през втората си десетдневка.
Приключвайки с изминалата година, трябва да отбележим, че въпреки субективното усещане на някои, особено жители на София и други високо разположени населени места, ефектът от глобалното затопляне в страната ни за последните години видимо се усилва и е по-голям от средния за планетата ни, който е средно няколко десети от градуса(около половин градус) за последните 40-50 години. У нас той е около и над градус, с тенденция да се задържа около тази стойност, а както се вижда в последните години - и да я задминава.
Без съмнение летата стават по-горещи, а в последните години, макар и колебливо, това започва да се забелязва и при зимните месеци.

Пак да напомним: глобалното затопляне не означава месеците да стават по-топли в аритметична прогресия. То включва и резки отклонения и в двете посоки, но тези в отрицателната страна са в пъти и порядъци по-малко на брой от положителните, които са правило, макар и на фона на все по-редки нормални лета като изминалото на 2014.
Очаквайте скоро и годишното обобщение на валежите за изминалата година.
 

дискусионен форум в клубове, дир.бг


или във Фейсбук