Най-сухо е било във Видин и Разград, където месечните валежи са  били само 31 на сто от нормалните.

В рамките на обичайните са били валежите в района на Ловеч и Сливен. 
Силно контрастното, неравномерно, петнисто разпределение на същите, е нормално за летния сезон, но в повечето места месечните суми са били малко или повече под обичайните.
Въпреки тенденцията за засушаване, ясно проследима през последните 1-2 десетилетия за някои райони на страната(миналата година беше изключение!), месец май е един от най-слабо засегнатите от нея.
Обикновено през и без това един от най-валежните месеци в годината - май, последните години падаха или нормални, или наднормени валежи.

Може да се направи парадоксалното сравнение, че вероятността лятото да бъде влажно е едно на десет(2005, 2014) и приблизително такава е и тази май месец да бъде  сух.
Тази година това се случи и като следствие, преценката за това какво ще бъде заповащото лято става особено интересна.

vremeto.dir.bg ще ви предостави обща дългосрочна прогноза за лятото в близките 1-2 дни на база прогнозите на световните метеоцентрали, а дотогава да се върнем на температурната аномалия за месец май.

Средната температура е била с 1.8 градуса над обичайната, като най-високи са били положителните аномалии по върховете - над два градуса. Това показва често  присъствие над страната на въздушни маси във височина, по-топли от обичайните за периода.
През топлото полугодие положителна аномалия при земя е възможна дори при отрицателна такава във височина, заради силното слънчево греене: достатъчно е само  наличието на определен минимум слънчеви часове, а нощните облаци действат в обратна посока, намалявайки изстиването.
Да обобщим: Изминалият май беше топъл, което не е рядкост за месец от топлото полугодие в затоплящия се климат.
Същевременно, той беше сух, което от своя страна е по-рядко срещано за май месец, а в някои райони на Северна България падналите само 30 на сто от обичайните валежи практически слагат край на продължилия близо година наднормен валежен период в страната или поне в по-голямата и част.