В момента ураганът се намира североизточно от Куба и източно от Флорида, но достатъчно навътре в океана, за да заплашва конкретно този щат.

Според все повече прогностични модели обаче, става все по-вероятно Хоакин да продължи още малко на север. след което да "кривне" на северозапад, причинявайки ураганен вятър и силни валежи в щатите Вирджиния и Ню Йорк, както и останалата северна част от гъсто населеното източно крайбрежие на Съединените Щати.

Заради топлите води на Атлантика в тази акватория, още почти две денонощия той няма да губи силата си, подхранвайки се от енергията на повърхностните води и ако избере някой от "сухопътните" варианти, силата, с която ще удари крайбрежието би била много голяма.

В момента ветровете във вътрешността на вихъра достигат скорост от над 160 километра в час.
Мнението на синоптика на FOX  Майк Маско  е, че все още съществува немалък шанс той да поеме на север, а после - на североизток, но в последните си обновления почти всички прогностични модели клонят към "северозападния" път.

Напомняме, че преди няколко години ураганът Катрина причини рекордни поражения, икономически загуби и човешки жертви.

От една страна, той навлезе над южните щати директно от топлите води на Карибския басейн, но в момента водите дори значително по-северно от него - вкл. срещу бреговете на Вирджиния, са достатъчно топли, за да поддържат енергията на тропическия вихър, затова потенциалната опасност от него е много голяма.
Очаквайте подробности около ситуацията с този ураган в следващите дни.