Въпреки, че вече сме в средата на пролетта, а глобално климатът без съмнение се променя към затопляне, все още не са изключени, макар по-рядко и по-кратки, студени периоди.

В момента над страната се намира студена за сезона въздушна маса, с характеристики, обичайни по-скоро за февруари(температура на около 1400 метра височина около минус 3, минус 4 градуса).
Разбира се, тя бързо ще се затопля и тренсформира, но утре сутрин, при очакваните тази нощ ясно време в много райони и едновременно стихване на вятъра, ще успее да си "покаже зъбите" за последно, преди да се оттегли и затопли утре през деня.

В много райони на Тракия, Дунавската равнина, но особено високите полета и затворени котловини около планините с голяма надморска височина, минимумите ще бъдат опасно ниски за  започналата и напредваща вегетация на откритите култури.
Най-студено ще бъде в ниските части и полета в Западна и Югозападна България, следвани от ниските, инверсионни части на Дунавската равнина и Тракия, както и североизточните райони, ако  там вятърът също стихне(там това ще се случи последно) и се изясни(също)
.
За ниските минимуми са необходими, най-общо, следните условия:

-въздушна маса с необходимите характеристики(студена и с възможно по-ниска влажност)
-липса на вятър
-ясно време
-достатъчна дължина на периода на изстиване(дължина на  нощта)

Благодарение на  сезона, единствено последното условие няма да бъде  в полза на възможно най-ниски минимуми, но при идеално стечение на обстоятелствата другите три са напълно достатъчни, тъй като те са изпълнени в необходимата степен.

Така, в най-високите полета на Западна България, не са изключени и стойности до около минус 5 градуса, в Софийско - до около минус 3(в града температурите ще бъдат около нулата заради влиянието на градската среда).

Отрицателни температури или поне околонулеви такива, са възможни и в инверсионните части на Тракия(около Марица, но при изясняване - и на изток), Дунавската(Видин, Кнежа, поречието на притоците на Дунав, както и  около самия Дунав).

По-спокойни могат да бъдат хълмистите места, крайните южни райони и относително тясна причерноморска ивица.
При всички положения, стопаните, които отглеждат ранни зеленчуци на открито, могат да се опитат да вземат някакви мерки по защитата им, още повече, че след четвъртък  опасността от опасни минимуми отминава, поне в тези широки териториални мащаби.