Прогнозите за аномалиите и вероятностите за реализирането им на японската океаноложка агенция  JAMSTEC, американската НОАА, британския УКМЕТ, южнокорейската APEC, китайския климатичен център, както и  европейския център за средносрочни прогнози, единодушно остават на общата позиция, че ни очаква мека зима.
Аномалиите се прогнозират между 0.8-1 и над 4 градуса над норма за различните региони на Балканите, а вероятността за мека зима е над 60-70 на сто.
Вероятността за много студена зима според британската агенция е около 12 на сто, за много мека - около 55 на сто, а останалите проценти до 100 се разпределят за околонормална такава.

При валежите отново няма ясен сигнал, но като цяло има някакви наченки на консенсус за околонормални такива за различните месеци, с лек превес на известен дефицит на някои места по месеци.

Третото поредно месечно обобщение, сочещо мека зима, само по себе си увеличава вероятността такава наистина да се реализира.



Остава да изчакаме още няколко централи да издадат октомврийските си актуализации(японската JMA, бразилските модели и най-вече IRI),  както и  очакванията на JMA и БОМ(Австралийското метеобюро) за развитието на Ел Ниня  и към края на месеца ще може да обобщим окончателно предпоследния вариант за зимната прогноза на световните "метео-гуру".