В замяна на това, американската агенция по атмосферата и океаните  NOAA рисува на дългосрочните си карти нормални за летните месеци температури, а за някои части на страната дори леко поднормени.

Важно е да се отбележи, че въпросът за хладно лято практически не стои. Поднормен летен месец в страната сме имали за последно през 2005 година, а цял поднормен летен сезон е нямало от близо 20 години.

Тук става дума за обективни измервания, а не за личните усещания на баба Гина от Самоков или Гинци, че лятото е "студено". Аномалията е ясно дефинирана разлика между средните месечни температури на конкретно място, усреднени за дълъг период (30 години) от края на миналия век и реално очакваните/измерени конкретни месечни температури.

Ако тя е над 1 градус, говорим за топъл месец. Ако  е под минус един - за студен или поднормен месец. При аномалия между един и минус един градуса имаме нормален в температурно отношение месец, а в зависимост от знака на аномалията в тия рамки, за норма минус или норма-плюс.

Лятото може да бъде хладно на Алеко или Мусала, но там то няма как да бъде друго, а въпреки това, дори там температурите са по-високи от тези, които са били обичайни за съответния пункт преди 25 или 40 години.
Последното нормално лято беше през 2014 година, а предишното - през 2005, т.е. десет години по-рано.

Всички останали лета в този период бяха наднормени, с малко или много. Най-горещи в страната ни бяха последното лято на второто хилядолетие - 2000 година, следвано от 2007 и 2012.

Поради тази причина, може да игнорираме вероятността за хладно лято и да анализираме прогнозите на световните централи за предстоящия сезон: нормален ли ще бъде той или  с температури над норма.

Прогнозата на сайта Акууедър е много категорична: на Балканите и в Италия ни очакват поредица горещи вълни, повтарящи се особено през юли и август.

За да оценим каква е вероятността на тези две диаметрално различни прогнози, да погледнем и  сезонните очаквания на другите метеоцентрали.

Японската JAMSTEC очаква подчертано наднормени летни температури за по-голямата част от сушата, вкл. и за нашия регион на Европейския континент.

Наднормени температури за региона
очакват и  институтът IRI  на Колумбийския университет, и бразилските метеослужби, както и Пекинския климатичен център, и даунгрейднатата прогноза на Европейския център за средносрочни прогнози на сайта  SEEVCCC.

Вероятностната прогноза на една от най-авторитетните централи, британската UKMET, също предвижда по-високи вероятности за наднормени температури в региона.

Въз основа на това може да обобщим, че към настоящия момент, прогнозите за наднормени температури през лятото доминират.

Доколко и с колко лятото ще бъде по-топло от обичайното, предстои да узнаем, но трябва да се има предвид, че дългосрочните прогнози никога няма да бъдат сигурни, както тези за няколко дни напред.

Една успеваемост по терцилни параметри, т.е разделени на три възможности: студено, нормално, топло, от 60-70 на сто се приема за добра.

Въпреки разочарованието у някои от прогнозата за изминалата зима, която за пръв път от 5 години се размина с очакванията на централите, през последните години успеваемостта на сезонните им прогнози е над 60-70 на сто, което е един доста добър показател.

Остава да видим и как ще се реализират летните прогнози, а окончателната обобщена прогноза за предстоящото лято очаквайте в началото на месец юни.