Според голяма част от  водещите световни метеоцентрали - да.

Да погледнем към вече започналия първи месец на сезона - юни.

Въпреки, че консенсус липсва, въз основа на статистиката и тенденциите от летните сезони от последните двадесетина години, както и  очертаващата се доминираща циркулация, може, ако не със сигурност, то с много висока вероятност да твърдим, че лятото няма да бъде с поднормени температури.

Поднормено лято не сме имали от повече от 15 години.
Дори нормалните лета в този период са две: тези през 2005 и 2014 години. Всички други бяха с малко или повече над обичайните температури. Особено ярко се открояват 2000, 2007 и 2012. Сред останалите дори някой може да е възприемал субективно някои като хладни, ако наблюденията му са от принципно хладни места - високи полета и полупланини. Последното само показва, че "с хубавото се свиква" и на фона на спомени от наистина рекордно горещи лета като 2012, редките сезони с нормални температури като 2014 се възприемат като хладни.

С напредването на глобалното затопляне, студените лета в България са много малко вероятни.
За целта е необходимо да се установи трайна продължителна циркулация от север или северозапад: тази от североизток "спира да работи" като източник на студ през летните месеци или  не е толкова ефективна за поддържане на поднормени температури, а само в рамките на нормалните.

Бивайки сух, макар и първоначално по-хладен, въздухът от вътрешността на континента не е способен да породи достатъчно мощни най-вече като площ облаци, които да пречат на слънчевия прогрев на мощното лятно слънце, не и на достатъчно голяма площ от територията на страната. 

Такава роля може да играят само северозападните и, с някои уговорки, северни нахлувания на хладен въздух.

Такива се случваха през месец май, ще се случват и през юни, включително в следващите дни, но както ще се убедим, в доста отслабена форма.
Единствено утре ще имаме по-значителни като площ гръмотевични бури. В останалите дни те ще са само в отделни райони на страната и в голяма степен с локален характер.

Поради тази причина, хладните лета вече са в миналото.
Да, в София някои дни могат да се усещат като хладни. На Мусала дори ще бъде студено, но тук не бива да сравняваме ябълки с череши или дори със сирене.
По високите полета и планините просто е по-хладно по дефиниция и това се определя от базови физични закони.
Температурите средно за цялата страна ще бъдат по-високи от тези преди 30-40 години.
В низините, а по-късно и на морето, след стоплянето на водата, ще бъде или топло, или горещо, а определено малко количество по-прохладни дни няма да може да променят общата картина средно за месеца.

Какъв ще бъде месец юни в страната? Или топъл, или горещ.

Вероятно, поне в първата му половина, той няма да бъде екстремно горещ, но топлите дни ще бъдат повече от по-прохладните, а нестабилността на атмосферата и преваляванията с гръмотевици, напълно нормални за периода, няма да променят това.
Валежите ще са в рамките на обичайните средно за страната, като не са изключени и локални порои, но и "петна" на картата с по-малко или много по-малко валежи.

Както цитирахме още преди месец
някои източници, установяващата се основна циркулация предполага усилване на горещините с напредването на месеца, а  и  сезона, но това ще бъде обект на краткосрочните ни прогнози в следващите дни и  седмици.
Накратко: очаква ни юни с температури малко или повече над обичайните и валежи около нормалните, но с уговорка за възможно неравномерно териториално разпределение на валежните количества.