Първото кратко захлаждане ще бъде през този уикенд, след което температурите ще постепенно отново ще тръгнат нагоре и от стойностите около и над 30 градуса през днешния ден и до петък, ще достигнат, а в низините и ще преминат 35 градуса.

Актуалната седмична прогноза може да следите тук.

Въпреки, че до тогава има повече от седмица, доминиращата циркулация, която ще донесе все по-усилващите се горещини, остава непроменена.

Тя се обуславя от квазистационарен антициклон западно и южно от Балканите.
Когато центърът му е западно, както през предстоящия уикенд, в североизточната му периферия към Балканите се спуска по-хладен въздух, с 1-2 размити в южната си част атмосферни фронтове. Те понижават за кратко температурите, след което отново преносът се установява от запад и дори северозапад, но носейки по-топли въздушни маси.

Според моделите, след седмица центърът на антициклона ще бъде югозападно от нас и  потоците ще се ориентират от запад-югозапад.

При установяване на същия на юг, въздушният пренос би донесъл най-горещия възможен въздух, директно от нажежената лятна Сахара към нас,

Ако и когато това се случи, температурите у нас вече биха доближили, а при реализация на някои други параметри на баричното поле и въздушна маса, биха и преминали 40-те градуса.

Това е предмет на краткосрочните ни прогнози в следващите дни.