Твърде студените и твърде горещи места на планетата ни не липсват, но все пак, на по-голямата част от повърхността на сушата и в океаните, условията благоприятстват живота на най-различни растения, животни, гъби и микроорганизми.

Невинаги е било така.
Да, през по-голямата част от по-новата си история, примерно последните 350 милиона години преди съвременността, Земята е била едно топло и благоприятно за живот място.
Нещо повече, през 85-90 на сто от времето тя е била или по-топла или значително по-топла от днес.
За мнозина буди учудване фактът, че в момента живеем в един от най-студените периоди на планетата ни, започнал преди около 2 милиона години.

Някак подсъзнателно приемаме, че Холоценът, периодът след последното голямо заледяване, е сложил край на заледяванията въобще, но това не е вярно.

Астрономическите и геофизическите условия неминуемо биха вкарали планетата ни в следващо заледяване - в рамките на следващите няколко хиляди години.
Защо е условното наклонение? Защото човечеството, при всички негативи на причиненото от неговите емисии на парникови газове Глобално затопляне, е на път да се намеси сериозно и в циклите на ледниковите и междуледниковите периоди.

В поредица статии ще опишем най-големите климатични катастрофи в историята на планетата и ще отговорим на някои въпроси на скептиците.

Макар да е драматично отклонение от статуса на топъл и ласкав за живота парник, в който е пребивавала планетата ни през последния половин милиард години, сегашният ледников период е нищо в сравнение с поне 3 предишни заледявания, някои от които превърнали планетата в "снежна топка" от полюс до полюс, включително екваториалните и части.

Ще разгледаме  и другата крайност, в която планетата е била твърде гореща за живот, с температура на океаните около екватора почти колкото гореща супа, до над 50 градуса.

В следващите дни очаквайте първата статия от поредицата.