През 2016 година имахме силен Ел Ниньо и затова почти всички месеци бяха рекордно горещи за периода, откогато има документирани измервания, последните 125 години.

Тази година, въпреки че Ниньо вече отмина и е в неутрална фаза, месецът е с близо градус по-топъл от средното за втората половина на миналия век.

Много топъл е бил месецът над Канада и канадския сектор на Арктика, Централна и Западна Европа, Северозападна Африка, екваториалните и тропически зони на планетата и особено - над Антарктика.
В някои части на Антарктида аномалията достига плюс седем градуса и повече, т.е с толкова месечната температура е била по-висока от обичайната.

Отрицателните аномалии са по-малко на площ и  са в части от Централна Русия, Съединените Щати и Северния Атлантик.

В нашата страна аномалията средно за страната беше около нулата, т.е температурите са били в рамките на нормата.

Ето и какви бяха аномалиите у нас от началото на годината:
Януари -  много студен, с аномалия от минус 3 градуса и половина,
февруари - умерено наднормен с аномалия от около 1.5 градуса
Март - много топъл, с аномалия колкото януарската, но с положителен знак
април - нормален
май - нормален.

Към момента първата половина на месец юни е малко по-топла от обичайното, с около градус и половина по-топло от нормалното. С оглед очакваните по-горещи дни в третата му декада, вероятно месецът ще бъде топъл (наднормен) с около 2 градуса по-топъл от обичайното или малко повече.

Тези, които не харесват горещините, трябва да се възползват от по-хладното време днес и особено утре, тъй като от вторник температурите у нас бързо тръгват нагоре и към края на следващата седмица в низините ще бъде и горещо, с температури на места до около 35 градуса.