Днес облачността от запад ще се увеличава  и още около обед ще бъде значителна над по-голямата част от страната, без югоизточните и част от южните райони.
Ще бъде топло за октомври, с максимални температури от 21 до 26 градуса.
 
След обяд  и привечер, облачността от запад ще се вплътнява и, отначало в северозападните райони, ще започнат превалявания от дъжд.

Около полунощ и до сутринта преваляванията ще обхванат северните и част от западните райони, а утре преди обед - по-голямата част от страната. 
С усилване на вятъра от северозапад, а впоследствие - от североизток, над страната ще нахлува студен въздух.
Валежите в планините на Западна България ще преминават в сняг, като най-ниска ще бъде снежната граница в Западна Стара планина. Там сняг ще вали над 1000-1200 метра, но при усилване на валежа, мокър сняг не е изключен и до 700-900 метра надморска височина.

Сняг ще превали и по високите части на Софийско, витошките квартали, както и в Пернишко, Трънско и другите високи полета на Западна България.
В низините под 500 метра валежите ще бъдат само от дъжд.

Обстановката в съботния ден ще бъде изключително динамична. По старопланинските проходи западно от Габрово-Търново са възможни заснежавания на пътните платна след обяд  и привечер в събота и съветът ни е, ако  превозното ви средство не е със зимни гуми, да не пътувате в планината през съботния ден.
Температурите утре ще са в доста широки граници: от около 4-6 градуса по високите полета на запад, през 8, 10 градуса в Дунавската равнина, до около 15 в крайните южни и източни райони.

През нощта срещу неделя ще вали над цялата страна, а на места валежите ще са интензивни. През втората половина на нощта от запад във височина ще постъпват малко по-топли въздушни маси и в неделя над Западна България ще се затопли с няколко градуса.
В неделя валежите над Западна България ще отслабват и спират, но на изток и най-вече в североизточните райони ще продължи да вали до около полунощ срещу понеделник, като на моменти валежите там ще бъдат интензивни.
След обяд над западните райони облачността ще се разкъсва  и  намалява.
Дневните темпеатури в неделя ще бъдат от около 9 градуса по високите полета до 17, 18 в западните части на Дунавската равнина, където ще духа умерен и силен запад-северозападен вятър.

Влошаването на времето през почивните дни, макар доста зрелищно и интересно, ще бъде съвсем кратко. Ядрото студен въздух в тила на циклона, ще се трансформира и оттегля на изток заедно с него и времето у нас бързо ще се подобри.

От понеделник-вторник над страната ще се установи сухо, през деня - по-често слънчево време, с кратки  сутрешни мъгли в котловините и около водните басейни.
Минималните температури най-често ще са от 4 до 9 градуса, а дневните - около или малко  над 20 градуса.