Мнозина от водачите на моторни превозни средства изчакват последния момент, преди зимата, за да сложат зимните гуми на автомобилите си.
Веднага след първия сняг около центровете за подмяна на гуми се образуват огромни опашки от превозни средства, "удобно" изчакали последния момент за смяна на летните гуми с такива, подходящи за студеното полугодие.

Сред голям процент от водачите на МПС битува заблуждението, че зимните гуми "се слагат, когато (ще) вали сняг.
Това е сериозна заблуда.
Ако видите такава гледка на пътя и сте още с летни гуми, значи сте сериозно закъснели със смяната.

Лесно можете да проверите, дали моментът за смяна на летните гуми е дошъл. През лятото, когато натиснете с пръст ръба на протектора на качествена лятна гума, той трябва да бъде сравнително податлив на този натиск.
Ако при тази процедура протекторът ("грайфера") не поддаде или почти не поддаде, значи е дошъл моментът за смяна. Повторете процедурата със зимна гума: материалът трябва да хлътва видимо повече от лятната си посестрима. Впрочем, ако направите това със зимна гума лете, тя е податлива почти "колкото дъвка", т.е при високо слънце и горещо време, можете да повредите зимната гума буквално за няколко (десетки) километри. Затова  и обратната процедура е належаща още през март или най-късно в началото на април.
Но до април има много време, а зимата тепърва предстои.
Да се върнем към зимните гуми.
Според повечето източници, при температура под 7 (седем) градуса, е препоръчително да сложим зимните гуми.

Според прогнозите, още утре на много места в страната не просто ще бъде по-студено от 7 градуса, а ще вали и сняг. 
По планинските проходи не са изключени и временни заснежавания, затова, ако ви предстои пътуване през почивните дни, особено такова, свързано с преминаване през планински и полупланински райони, време е за незабавна смяна на гумите с подходящия тип.
 
 
Ако  няма да пътувате този уикенд, хубавото време през следващата седмица е благоприятно да намерите половин час и  да свършите това преди да са се образували огромните опашки пред центровете за гуми, което неминуемо ще се случи при следващия, вече "градски" сняг.

Още веднъж да напомним: Зимните гуми са едно от основните условия за безопасно шофиране през зимния сезон, гарантиращи необходимото сцепление, както при спиране, така и при остри завои на скорост около границите на безопасната за тахното извършване.

Когато сте на пътя -сам или с живота на близките в ръцете си, шофирайки автомобил, никой не може да ви гарантира стопроцентова безопасност.
Но тази безопасност е в собствените ви ръце и факторите, които биха ви гарантирали, че ще  пристигнете невредим,  са в голямата си част под ваш контрол:
Внимателно и разумно шофиране, технически изправен автомобил, спазване на правилата за движение и ограниченията, маркирани с пътни знаци и не на последно място, съобразените със сезона гуми на автомобила.

Бъдете уверени, че в неделната и понеделнишка хроники за катастрофите през изминалото денонощие, вероятно над 90 на сто от случаите ще бъдат с автомобили с летни гуми и направете, каквото зависи от вас, да не бъдете сред тях.