Това е  обемът  замърсители, отделени в атмосферата от 13 милиона автомобила.
Всичкият този обем се отделя, за да бъде произведено месото, което нашите космати приятели ядат, съобщава ново проучване.

Отглеждането на добитък за месо изисква земя, вода и енергия. В резултат на това в околната среда навлизат много парникови газове, задържащи топлина.
За производството на килограм свинско са нужни 24 кг въглероден двуокис, а за да получите 1 кг говеждо месо - 1000 (хиляда) килограма CO2.

Когато говорим за изменението на климата, ние често прес,ятаме колко месо ядат хората.

Но Грегъри Окин, географ от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, иска да се концентрира върху консумацията и на животните.
Чрез преброяването на броя на кучетата и котките в САЩ, средната им тежест и съставките на диетата им, Окин е изчислил какъв е въглеродният отпечатък, който   нашите приятели оставят в атмосферата.
 Резултатите са както следва:
Американските котки и кучета консумират 19% от общите калории, консумирани от хората, но тъй като те обикновено ядат месо, домашнте любимци ядат около 30% от калориите от животински произход  които консумират хората в САЩ.

  Кучетата и котките, също така отделят количества изпражнения с обем, равняващ се на 30% от този които отделят хората.

Това число е равно на това на количеството боклук на 6 милиона американци или населението на Масачузетс, заключава проучването.
Американските кучета и котки са отговорни за производството на почти 64 милиона тона метан и азотен оксид, два мощни парникови газове, които допринасят за климатичните промени, показват оценки на изследователя.

 Резултатите от проучването са важни, тъй като популярността на домашните любимци се е увеличила рязко в Азия, което означава, че ще се увеличи екологичният отпечатък на кучетата и котките. Напомняме, че горните данни са само за американските домашни любимци.

Може да се предположи, че само парченца нискокачествено и отпадъчно месо стават храна за домашни любимци, така че ако животните не ги изядат, все пак ще паднат в боклука.
Но в САЩ собствениците на котки и кучета все по-често хранят косматите си приятели с деликатеси, които съдържат висококачествено месо (годни за консумация от човека).
Това означава, че домашните любимци ядат не само остатъците от месо или субпродукти.
 Следователно делът на месото, кокото те консумират, трябва да се прибави към консумираното от хората месо.
Изследването не показва какво биха могли да направят собствениците, за да разрешат този проблем: в крайна сметка, котките - дори повече от кучетата, се нуждаят от протеин.
Но собствениците трябва да бъдат по-предпазливи при избора на съставките на храна за домашни любимци, например да избират растителни протеини или просто да намалят количеството на порциите им.