Слънчевото и  топло за сезона време дължим на траен и доста обширен субтропичен антициклон, който до вчера осигуряваше пренос на топли въздушни маси във височина от запад-югозапад.

Антициклонът на име Таня вече се руши и в следващите 2-3 дни страната ни ще се намира в слабоградиентно барично поле. В края на седмицата и в началото на следващата ще попаднем под влияние на циклон и това ще донесе повече облаци и превалявания.

Днес ще бъде слънчево, с висока облачност и високи за сезона температури: от 21 до 26 градуса.
Утре минималните стойности ще бъдат от 8 до 14 градуса, а дневните ще достигнат 22-27 градуса.
Ще духа слаб вятър от запад-северозапад.

В събота няма да настъпи съществена промяна на времето. Минималните температури ще са без промяна, а дневните - от 20 до 25, в Северозападна България и Тракия до 26, 27 градуса.
Ще остане слънчево, с прозрачна висока облачност и  слаб западен вятър.
В неделя минималните температури ще са от 8 до 13, а дневните от 19 до 24 градуса.

Все още предимно слънчево, с висока облачност, увеличаваща се от запад.

В понеделник облачността от запад ще се увеличава  и  вплътнява и около обяд над западните и централни райони ще бъде значителна. Минималните температури ще останат високи, от 9 до 14 градуса, а дневните ще се понижат и ще малко и ще бъдат от 17 до 23 градуса.
Ще духа умерен вятър от изток, в Източна България - от югоизток.
В следобедните часове, отначало над крайните западни райони, ще започнат превалявания от дъжд.

Във вторник ще бъде облачно и ветровито, с умерен, на места в низините временно силен източен вятър.
Минималните температури ще бъдат високи, от 10 до 15, 16 градуса, но през деня съществен дневен ход няма да има и те ще са от около 10, 12 по високите полета, до 20, 21 в крайните югоизточни и южни райони.
Ще превалява дъжд, но количествата и разпределението на валежите зависят от траекторията на циклона и подлежат на уточнение в следващите дни.

Според предварителните прогнози, към средата на седмицата преваляванията ще спират, но преносът на студен въздух от североизток ще продължи още няколко дни, което ще доведе до по-чувствително понижение на температурите.
Очаквайте прогнозите ни и  в следващите дни.