Максималните температури днес ще бъдат от около 2 градуса на северозапад до 12-14 в югоизточните и  част от южните райони.
Преди обяд над по-голямата част от страната без северозападните райони ще бъде слънчево или с незначителна облачност, но още около обед от северозапад облачността ще се увеличава и бързо ще обхваща цялата страна до края на деня.

В северозападните райони вече преваля дъжд при температура на приземния слой от минус 5 градуса  и  се образуваха поледици.
Такива в района ще има и в следващите часове, тъй като температурата там ще премине над нулата едва по-късно след обяд или дори привечер.

В останалата част на страната валежите ще започнат около и  след обяд и до полунощ ще достигнат и  крайните източни райони, но още вечерта от запад бързо ще спират.
Процесът ще бъде бърз и динамичен.

В низините по-голямата част от валежите ще бъдат от дъжд, а ако  превали сняг в края на процеса след полунощ, нова снежна покривка, поне съществена, няма да се образува.
Такава е вероятна по високите полета на Западна България и Предбалкана, както и по високите места на Североизточна България.
До утре сутринта преваляванията ще спрат навсякъде, последно  -  в крайните източни райони.

Ще духа умерен и силен вятър от северозапад-запад.
Утре денят ще започне със значителна облачност и силен северозападен вятър.
Минималните температури ще бъдат от минус 3, минус 4 по високите полета до 1-3 градуса над нулата в низините.
През деня облачността от запад на изток ще намалява,
Дневните температури ще са от нула, плюс 1 по високите полета до  4-6 градуса в ниските ветровити части на низините.

В петък минималните температури ще бъдат от минус 2 до плюс 3 градуса. Облачността ще бъде незначителна , а дневните температури отново ще се повишат и ще бъдат от около 7 до 12, 13 градуса.
Вятърът ще отслабне, но в Североизточна и Югоизточна България няма да стихва  и  ще се ориентира от запад - югозапад.

Съботният ден ще започне със значителна средна  и  висока  облачност и високи за сезона температури, от 2 до 7 градуса.

Преди обяд превалявания от дъжд, в планините - от сняг, ще започнат над северозападните райони.
Температурите ще бъдат в много широк интервал: от около 3 на северозапад до 13, 14 в южните  и  югоизточни райони.

През деня от северозапад на югоизток ще премине бърз студен атмосферен фронт. За кратко ще превали дъжд, по високите места - сняг.
В неделя ще бъде по-студено, с температури сутрин от минус 1 до 4 градуса, а през деня - от 1 до 6 градуса.

В планините през почивните дни, туристите трябва да бъдат внимателни, тъй като времето  ще бъде динамично и ветровито, с превалявания от дъжд и сняг. 

 
Според моментните сценарии  на моделите, през първата половина на следващата седмица температурите в страната ще бъдат около обичайните за януари, с минимални стойности в по-голямата част от страната от минус 4, минус 5 до около нула градуса  и  дневни стойности от минус 1, нула, до плюс 5 градуса.

Съществени валежи не се очакват.