От снега може да се получи по бърз  и  ефективен начин питейна вода.
Трябва да го разтопите, но това не е достатъчно. Необходимо е да го филтрирате, а след това да го преварите, за да елиминирате шанса в питейната вода, получена от него да са останали замърсители или болестотворни организми.

Филтрирането може да стане с помощта на някаква чиста фина тъкан или готов фабричен филтър за пречистване, от популярните напоследък, които се предлагат в магазините или интернет. Дори във втория случай водата трябва да бъде стерилизирана след това.

С помощта на подходящо оформено парче лед можете да повикате една от противоположните стихии  на студената субстанция: да запалите огън.
Просто трябва да намерите парче лед с достатъчно прозрачност и подходяща форма. Трябват ви още суха трева, хартия или клонка. И, разбира се, слънце.

Друго, известно от хилядолетия, приложение на снега, е изграждането на жилища или убежища в местата с наличие на достатъчно сняг и съответно много студ.
Ескимосите си правят подобни жилища от хилядолетия. Любопитен факт е, че  и  някои видове вълци си "строят" убежища по подобен начин, за да оцелеят в студовете.
Съществуват и други, не толкова практични или по-екзотични приложения на леда. 
От лед можете да си направите музикални инструменти, като в Норвегия ежогодно дори се провежда фестивал с подобни инструменти.
От лед, преди да се появят промишлените и домашни хладилници, се е произвеждал сладолед. За целта през зимата, в изолирани отдолу и отстрани големи ями, се е закопавал сняг и лед, от който в топлото полугодие се е приготвял сладоледът.


ИЗБРАНО