През февруари, третият и последен климатично зимен месец, слънчевото греене и продължителността на деня бързо нарастват.
Като следствие, температурите в началото и  в края на месеца са различни, нараствайки все по-бързо с напредването на месеца.

През последните години февруари много по-често е по-топъл, спрямо класическите норми от миналия век, отколкото истински зимен месец. За последно това се случи през 2012 година, когато почти целият месец беше много студен и оформи както средната температура на тази рекордно студена за последния половин век зима, но и субективно я "вкара" сред студените зими.

Но това бе изключение. Дори предходната зима, 2016/2017, която също беше студена, февруари започна със студено време, но втората му половина вече бе твърде топла, предпролетна и  в крайна сметка този месец бе единственият наднормен за миналата зима.

Тазгодишният февруари започва с много по-топло от обичайното време.
Температурите са с над 5-6 по-високи от обичайните и  това почти няма да се промени в следващите 6-7 дни.

В края на тази седмица  и към сряда следващата седмица през страната ще преминават циклони и ще има валежи, които в низините почти изцяло  ще бъдат от дъжд.
За повече подробности следете прогнозите ни.

Около началото на втората декада на месеца температурите ще се понижат и  ще доближат климатичните норми, но  с колко и дали изобщо това ще бъде толкова осезаемо, ще разберем в началото на следващата седмица.

Ново затопляне  и  вече доближаване на предпролетно  време, вероятно ще може да се очаква след това.