На какво се дължат студовете и доколко обичайни се явяват те за Корейския полуостров по това време на годината?

Въпреки, че зимата в северното полукълбо бързо се приближава към своя край, необходимо е да се знае, че в момента в северните части на континентите "натрупаният студ" е най-много.

Около и северно от полярната окръжност въздушните маси са най-студени, в сравнение с цялата година, по-студени отколкото са били  през първата половина на зимата.
Това важи с особена сила за Канадска Арктика, но най-вече за северните части на Азия - Северен Сибир и Далечният изток.

Там се формират огромни антициклонални вихри и въпреки наличието на морски акватории и от двете страни на Корейския полуостров, той се намира от навертената страна на огромния зимен Азиатски фризер и дори моретата не са в състояние да "пречупят" изключително студената въздушна маса от Източен Сибир и Якутия, които по това време на годината са най-студеното място на планетата.

Все пак, това се случва частично, защото минус 20 градуса не са минус 50, както можете да видите на картата с актуалните минимални температури.

 Може да се твърди, че подобна ситуация е обичайна за това време на годината. Все пак, в първите дни след откриването на игрите преносът беше много интензивен и  температурите наистина бяха твърде ниски за тази част на Корея.

Но от друга страна, буди любопитство и оплакването от прекомерен студ от някои официални лица  и  дори спортисти.

Все пак, става дума за зимни олимпийски игри.

Възможно е граничещото с мрънкане оплакване да се дължи на спомена от предишните две Олимпиади, във Ванкувър и  Сочи.

Във Ванкувър времето беше твърде топло дори за това меко по принцип място, намиращо се под влиянието на Тихия Океан.

В Сочи пък се налагаше да се вози сняг от планините на Кавказ, за да могат да бъдат проведени някои от състезанията, а в някои моменти публиката беше по леко  лятно облекло при близо 20 градуса над нулата.

След временното затопляне от последните дни, в Южна Корея отново предстои застудяване, но температурите вече няма да се понижават чак до екстремните стойности от началото на игрите.