Средната положителна аномалия за страната е близо 3 градуса, т.е с толкова температурите средно са били по-високи от обичайните.


Това никак не е малко на сезонна база, а от началото на новото столетие, последните 16 години, само веднъж сме имали по-мека зима от тази.

Това е зимата на 2006/2007 година, която беше по-топла от обичайното с 3.4 градуса.
Току-що приключилата календарно зима беше с 2.8 градуса по-топла от нормалното, средно за страната.

Същевременно "моделът" на наднорменост на двете зими-лидери е доста различен.
Най-топлата зима, тази на 2006/7, беше изведена в това положение заради топлия, рекордно наднормен тогавашен януари.

Изминалата - напротив, беше с...нормален януари. Януарската аномалия беше точно нула градуса, респ. средномесечните температури за този месец бяха идеално в норма, средно за страната.
Как тогава се получи така, че почти да бъде постигнато "невъзможното" и да бъде изпреварена легендарната зима на 2006/2007?

Основната заслуга беше на февруари, но сериозна подкрепа имаше  и от декември. С общи усилия двата месеца почти успяха да достигнат зимата-лидер по наднормени температури.

За да анализираме, нека сравним средните месечни аномалии на 2006/2007 и на тази зима.
Декември 2006 беше с аномалия само 1.3 градуса. По този показател той е надминаван многократно от своите съименници преди и след това.
Т.е въпросният декември не изпъква с нищо, почти нормален месец.

Последва, обаче, все още ненадминат по наднормени температури януари 2007, който средно за страната беше с 6(шест) градуса по-топъл от обичайното, а на места в Северна България имаше аномалии до 9 градуса, т.е там месецът е бил с мартенски температури.

 По-нетърпеливите вече вероятно  се питат за прясно отминалия февруари - отговорът е "да", но - всяко  нещо по реда си ;)

Да се върнем на февруари 2007. Аномалията му средно за страната беше 3.4 градуса.
Нека продължим с последната зима.
Декември 2015: аномалия +2.1
Януари 2016: аномалия...НУЛА(в норма)
Февруари 2016: аномалия +6.1
-средна аномалия за изминалата зима +2.7
Имайки предвид, че след 2012 година, изминалата зима е четвърта поредна мека, с наднормени температури, а януари по-често е имал несимволични положителни аномалии(+3.4 - януари 2015 например), може да се приеме, че е въпрос на време, при това по-скоро в близко бъдеще, 2006/2007 неминуемо да бъде "детронирана".

Друг извод е, че след като безапелационно летата у нас са  вече предимно горещи и наднормени, вследствие на глобалното затопляне, с едно нормално на 9 наднормени след 2005 г, много е вероятно ефектът от повишението на температурите на планетата ни вече  се е "захванал" и със зимите в нашия регион: никога през последните 50 години не сме имали 4 последователни меки зими.

Нещо повече. Дори  случаите на две последователни меки зими се броят на пръсти, камо ли 3 или 4, при което последната само на "фотофиниш" от рекордно топла позиция.
По тази логика, любопитно е какви ще са средните температури и в следващите зимни сезони, но преди това ни предстоят пролет и дълго и горещо лято, на които да се насладим.
Очаквайте сезонната ни прогноза, на база дългосрочните модели ма централите за пролет-лято 2016 в следващите дни.