Има ли основание протестът на работещите в НИМХ?

Институцията е системно недофинансирана и причината е в ръководството, както и, че мястото и не е в БАН

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Доколкото разбирам (все пак не съм в управлението на НИМХ) спирането на данните в крайна сметка също е резултат от недофинансирането. Когато някой политик/чиновник изръси, че трябвало да има самофинансиране това е резултата. Естествено една нормално финансирана метеорологична служба въобще няма да се занимава с такива неща (лично съм против това орязване на данни и мисля, че в НИМХ също много хора са категорично против). Някои пишат за изкарване от БАН на НИМХ- както се разбра това е трудна работа- БАН е собственик на цялото недвижимо имущество на НИМХ и ако института бъде изкаран ще остане без никаква недвижима собственост.

Проблемът е че няма държавна поръчка/политика, както е във всички други страни по света. За да съществува една научна организация (БАН, ССА, университети) трябва да има цел. Какво ще правят, каква е целта и кой ще дава парите. Явно който ще дава парите ще поръчва музиката. Да но в България не е така. Държавата дава пари, без да има план за това, какво иска да получи срещу тези пари . без годишен план не можеш и да контролираш тези хора, каво правят и достатъчни ли са даваните пари. В момента те сами си пишат задачите

Просто институтът трябва да мине към някое министерство или здрава агенция, а ония от БАН да продължават да си клатят краката и да "правят наука', от която околния свят не се интересува.

Пари за баняджиите са отпуснати предостатъчно, но нарочно не са разпределени добре, за да се искат още пари. бан е за еБАН.

Естествено! Но заради тия игрички на дъртаците, страдат работещите реална работа там.