15 хиляди учени от 184 страни подписаха второ "предупреждение към човечеството". В документа са изброени най-опасните екологични опасности, заради климатичните промени, които застрашават всичко живо на Земята. Текстът е публикуван в списанието  "Bio Science".

Списъкът се оглавява от проблемите на глобалното затопляне. Посочва се, че само от 1992 година до днес средната температура на планетата се е повишила с половин градус, а средногодишните изхвърлени количества въглероден диоксид са се увеличили с близо две трети (62 на сто).

Също така през последните 25 години се наблюдава намаляване на наличните сладководни източници и горски площи, а в океана се е увеличил размерът на мъртвите зони с намалено съдържание на кислород.

Друга тревожна тенденция е пренаселеността на Земята. Учените смятат, че броят на хората се е увеличил с два милиарда за четвърт век, докато останалите бозайници, влечуги, земноводни и риба са намалели с 30%.

Сред положителните резултати от програмите за опазване на околната среда се отбелязва подобряването на състоянието на озоновата дупка в стратосферата, дължащо се на постепенното премахване на озоноразрушаващите вещества.

Първото "Предупреждение към човечеството" е публикувано през 1992 г. Тогава то е подписано от около 2000 учени. Според експерти повечето от проблемите остават нерешени и трябва да се предприемат спешни мерки за намаляване на отрицателното въздействие на човека върху световната екосистема.