Американският гигант в онлайн търговията Амазон (Amazon) обяви, че създава фонд от 2 милиарда долара за финансиране на компании, които искат да постигнат нулеви въглеродни емисии. Въпреки зелените му ангажименти обаче въглеродният отпечатък на компанията е нараснал с 15 на сто миналата година, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Фондът за ангажимент към климата цели разработка на услуги, които да позволят на Амазон и други компании да станат въглеродно неутрални до 2040 година, се казва в съобщението.

Амазон управлява гигантска логистична мрежа в цял свят за своите доставки и е разработил свое информационно предлагане, основаващо се на ферми от сървъри с огромно потребление на енергия. Миналата година компанията се ангажира да стане въглеродно неутрална до 2040 година.

Базираната в Сиатъл компания обяви също, че си е поставила за цел 100 процента от използваната от нея енергия да бъде от слънчеви панели, вятърни турбини и друга възобновяема енергия до 2025 година - пет години по-рано, отколкото планираше първоначално.