Над 20 души са починали вследствие на студеното време, обхванало голяма част от САЩ през последните дни, предаде Асошиейтед прес. Днес властите в южния щат Луизиана съобщиха за нови три жертви.

Националната метеорологична служба съобщи, че към момента над 100 милиона души живеят в райони, за които е издаден някакъв вид предупреждение за опасно време. На този фон Тексас и някои зони в южната част на Големите равнини бяха връхлетени от нова зимна буря. Предупредителни кодове за зимни бури са издадени за целия район оттам до Бостън.

Близо 3,4 милиона клиенти на електроразпределителни дружества в САЩ остават без ток. Над 3 милиона от тях са в щатите Тексас, Луизиана и Мисисипи.

Дружество за доставка на комунални услуги в Мемфис, щата Тенеси, призова клиентите си да ползват по-малко вода до петък, тъй като мразовитото време се отразява и на водоснабдителните системи.

Местната компания за електро-, газо- и водоснабдяване Лайт, Газ енд Уотър (Light, Gas & Water) съобщи, че са спукани два магистрални водопровода, поради което налягането във водопреносната система се е понижило. Наблюдава се и понижаване на равнището на водохранилищата при помпените станции.

От компанията призоваха клиентите си да не оставят водата да тече напразно, докато мият чиниите, и като се въздържат да перат до петък.

Около 3 милиона жилищни сгради и стопански обекти в Тексас, Луизиана и Мисисипи бяха без електричество към тази сутрин местно време.

Водещият синоптик на метеорологичната служба Боб Оравец заяви пред Асошиейтед прес, че "наистина страданията, на които някои хора са подложени, нямат край". Той обаче все пак даде надежда, че в края на седмицата температурите в Тексас ще се повишат.

Вицепрезидентката на САЩ Камала Харис се обърна към хората, които страдат от липса на електричество и отопление в Тексас и други щати. В интервю тя заяви, знае, че хората без електричество не могат да я видят в момента, но с президента Джо Байдън "мислят за тях и наистина се надяват, че ще бъде възможно чрез подписването на спешни заповеди да им бъде осигурено федерално подпомагане".