Ураганът Дориан е достигнал най-високата, пета степен, докато е наближавал Бахамските острови, обяви Националният ураганен център на САЩ.

По данни на центъра в Маями, Флорида, тази сутрин скоростта на ветровете на Дориан достигат 260 км/ч и той се намира на около 55 км източно от бахамския остров Абако, съобщава БТА.

Снимка: АР/БТА

Премиерът на карибската островна държава Хюбърт Минис предупреди, че под заплаха са 73 хиляди души и 21 хиляди жилищни сгради, като подчерта, че сградите може да бъдат възстановени, но човешкият живот - не.

"Крайно опасната" буря се очаква да удари архипелага днес, съобщи американският Център за наблюдение на ураганите, след което Дориан ще продължи към източното крайбрежие на САЩ.

Снимка: АР/БТА

Властите на Бахамите затвориха няколко летища в очакване на Дориан.

Щатът Флорида също е в очакване на бедствието, въпреки че промяна в посоката на урагана може да намали очакваните щети. По този начин на риск обаче са изложени Джорджия и Северна Каролина.

По-рано Дориан наложи промяна в плановете на президента Доналд Тръмп, който се отказа от пътуване до Европа заради бурята.