Редакционна статия на Guardian твърди, че "подходяща икономическа подкрепа е наложителна" за подпомагане на домакинствата в Обединеното кралство при "наистина тревожните мащаби и последици от спираловидното нарастване на разходите за гориво".

Защитата на хората "от последиците на един счупен пазар" би могла да включва "някакъв вид фонд за покриване на дефицита, който да подпомага по-бедните домакинства... или друга форма на субсидия", пише вестникът.

В същото време се добавя, че "ако страната иска да изпълни задълженията си за нулево нетно потребление на изкопаеми горива, правителството трябва да бъде по-активно в оформянето на зелен преход, който може да намали сметките чрез намаляване на потреблението на енергия".

Документът продължава: "Насърчаването от лейбъристите на схема за изолация на жилища на стойност 60 млрд. паунда показва какво би могло да се направи от едно правителство без идеологически задръжки по отношение на държавната намеса.

В Италия, където правителството предложи 110% данъчен кредит за енергийно ефективни ремонти на жилища, от 2020 г. насам са създадени 150 000 нови работни места."

Въпреки това, пише в редакционната статия, "няма доказателства, че [министър-председателят Борис] Джонсън или неговият отявлен канцлер Риши Сунак желаят да се ангажират с всичко това".

Правителството "е избрало да предложи минимална подкрепа на уязвимите домакинства и временни отстъпки, основани на погрешното предположение, че повишаването на цените на горивата е равносилно на краткосрочен скок", пише вестникът и добавя, че то трябва да "изпревари тази криза, преди да е станало твърде късно".

В редакционната статия на "Дейли Мейл" се коментира и рязкото покачване на цените на енергията, като се критикуват енергийните компании за това, че предлагат на "по-богатите семейства да покрият разходите за отстъпки от 1000 лири за най-бедните домакинства", вместо сами да се намесят, за да "облекчат болката им", дори след като години наред са реализирали "тлъсти печалби".

 

 

ИЗБРАНО