Времето рязко застудя от снощи. Бурен вятър се развилня и сняг заваля. Предупредителен жълт код за силен вятър в цялата страна днес обяви Националният институт по метеорология и хидрология

Силен вятър отнесе метален покрив в двора на училище, а огромна топола рухна на кръстовище в Хасково. Цяла нощ там е вилнял изключително силен вятър. Скоростта му е била около 100 км/ч. Огромна топола рухна на кръстовище до зеленчуковия пазар. Получени са десетки сигнали за паднали дървета и билбордове.

Рухналата топола затвори частично движението на едно от най-натоварените кръстовища в Хасково до Зеленчуковия пазар - на булевардите "България" и "Съединение", предаде БТА. По данни на очевидци, около 15-метровото дърво е рухнало малко след 7 часа сутринта днес. За щастие в този момент на пътното платно на бул. "България", което е с блокиран трафик в посоките северозапад и запад, не е имало автомобили. Пешеходка наблизо се е отървала с уплаха.

Вследствие на вятъра се е срутил и метален покрив. Той е от близка сграда, прелетял е няколко метра и е паднал в двора на училището. При инцидента няма пострадали.

Предстои службите да започнат работа по разчистването и да се установи дали е имало проблем със самия покрив или действително единствено силният вятър е виновник за случилото се.

Рязкото влошаване на времето - валежите от дъжд, преминали в сняг, и силният вятър със скорост 41 километра в час, предизвика скъсване на електропроводи и села в Добричка област са без ток, съобщиха от пресцентъра на областната управа. С прекъснато ел.захранване са Сенокос, Дропла, Пряспа, Кремена, част от село Змеево - всички в община Балчик.

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов, който оглавява и областния щаб за сигурност, апелира да не се предприемат пътувания в региона, ако не са наложителни.

Села останаха без ток и в Русенско заради бурния вятър. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите в селата Баниска, Могилино и Семерджиево.

От областната управа информираха, че през нощта проблеми с електрозахранването е имало в още четири населени места в региона, както и в две вилни зони. Всички общински и републикански пътища в областта са отворени и проходими при зимни условия. В определени участъци има снегонавявания заради вятъра, като шофьорите трябва да бъдат внимателни.

Поривите на вятъра в Търговище достигнаха 24 метра в секунда. Това се равнява на от 76 до 86 км/час, каза за БТА ръководителят на Метеорологичната обсерватория в града Красимира Стойчева. В цялата област духа силен вятъра, средната измерена скорост в Търговище е 17 метра в секунда.

Вследствие на силния вятър през тази нощ са паднали дървета на пътя между селата Руец и Овчарово, информират от пресцентъра на Община Търговище. Те са премахнати своевременно и отсечката е отворена за движение. Няма постъпили сигнали за паднали дървета на територията на града или за нанесени материални щети.

Силният вятър, който обхвана района на София вчера следобед, обърна малък багер в столичния квартал "Младост".

Над 30 са сигналите на пловдивчани подадени на тел. 112 за щети, причинени от бурния вятър снощи, съобщиха от пресцентъра на полицията в Пловдив. Съобщенията за паднали части от покривни конструкции, стари дървета, керемиди и предмети. Сигнали за паднали дървета на пътя са получени и в районните управления в Карлово и Първомай.

Сред падналите дървета са на главен път Пловдив - Карлово в района на град Баня, както и старо дърво е било затворило пътя между село Дълбок Извор - Първомай. В момента се извършва дейност по преместване на паднала ламаринена ограда на бул. "Менделеев" в Пловдив, която временно затруднява движението в една от трите ленти. Екип на Пето РУ оказва съдействие.

Движението в участъка Пазарджик - София за тежкотоварни автомобили беше ограничено през нощта заради обилен снеговалеж. От АПИ съобщиха, че републиканските пътища са били обработвани през нощта от 563 машини, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите.

Синоптичната прогноза на НИМХ предупреждава за опасно време и днес. Жълт код за силен вятър е в сила за 22 области на страната, а за сняг и вятър в 6.

Предупреждението за вятър е в сила за областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, София област и град, Благоевград, Кюстендил и Перник.

В тези области ще духа силен северозападен вятър със средна скорост 14-19 m/s и пориви до 25 m/s. Вечерта ще започне да отслабва.

В шест области в страната има жълт код за вятър и сняг. Това са областите Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. В тези области ще духа силен северозападен вятър със средна скорост 14-19 m/s и пориви до 25 m/s.

Ще има условия за виелици и снегонавявания. Жълт код за силен вятър по морето важи са областите Добрич, Варна и Бургас. До обяд там се очакват пориви на вятъра от северозапад 18-20 м/с (8 по Бофорт)