Калум (Callum( е третата именувана буря за годината на островите и в момента се намира над северозападната им част.

Името е избрано от Ирландската метеослужба, тъй като ветровете ще бъдат особено  силни над Ирландия.

Калум се очаква над Обединеното кралство днес, 12 октомври.

Met Office, британските метеослужби, издадоха предупреждение за вятър и дъжд.

Горещият въздух, който идва от Северна Африка, първоначално ще повиши температурите.

Говорителят на Met Office Никола Макси заяви: "В петък имаме система от ниско налягане, за която сме издали предупреждение, това предупреждение може да се промени през следващите няколко дни."

Метереологът Алекс Дейкин съветва да се следят предупрежденията за времето.

Каква е последната прогноза?

Беше издадено предупреждение за опасни метеоявления, тъй като Калум ще причини наводнения, а поривите на вятъра ще вдигат предмети и отломки с опасна скорост.

Потенциално разрушителни ветрове могат да се очакват в Северна и Западна области днес, 12 октомври, с до 100-120 литра на кв. метър дъжд.

Прогнозира се хаос по пътищата, тъй като предупреждението за вятър е за големи части на Шотландия, Северозападна Англия и Северна Ирландия.

Скоростите на вятъра до 80 км / ч се очакват по откритите брегове и зони на хълмовете, докато предупреждението за дъжд през целия ден ще засегне Северозападна Англия, Уелс и Йоркшир и Хъмбър.

Метеослужбата също така прогнозира повече от 100 мм дъжд до края на деня с "потенциал за наводняване от повърхностни води".

Тъй като Калум се движи бавно, предупреждението за дъжд ще остане за някои части от Обединеното кралство.

Проливният и продължителен дъжд може да  доведе до наводнения в Северна Ирландия, Шотландия, Уелс и Северозападна Англия - районите, които са в непосредствена близост до пътя на центъра на циклона.