Бурята Юнис продължи днес да върлува в Северозападна Европа, оставяйки след себе си най-малко 13 жертви и значителни материални щети. Има и мащабни прекъсвания на електроснабдяването, предаде Франс прес.

Зародила се в Ирландия, бурята мина вчера през част от Обединеното кралство, Северна Франция, страните от Бенелюкс и продължи към Дания и Германия, в големи зони от които бе обявена "червена тревога" до тази сутрин.

В Обединеното кралство, на остров Уайт, бе регистрирана безпрецедентна скорост на вятъра - 196 км/ч.

Има риск от силни пориви на вятъра по време на бурята, достигнала трета степен от общо четири, предупредиха германските синоптици, които прогнозираха максимална скорост на вятъра 110-115 км/ч. Съобщиха и за опасност от изкоренени дървета, падащи клони, отнесени покриви.

Стотици полети и пътувания по друг начин бяха отменени в цяла Северозападна Европа заради изключително силните ветрове, предизвикани от Юнис. До момента се знае за 13 жертви на бурята - по две в Полша и в Германия, четири в Нидерландия, три в Обединеното кралство, по една в Белгия и в Ирландия. Редица от смъртните случаи са предизвикани от дървета, паднали върху коли.

Съобщено бе и за трийсетина ранени в Северна Франция.