Американецът Колин О'Брейди преодоля за 54 дни почти 1500 километра, като стана първият човек, прекосил Антарктика без чужда помощ, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Тридесет и три годишният гражданин на Портланд, щата Орегон, можа да изпревари в оспорвана битка 44-годишния капитан от британската армия Луис Ръд, който е на един или два дни до финала.

Последните 130 километра от трасето О'Брейди преодоля наведнъж. "Въпреки че последните 32 часа бяха едни от най-трудните в моя живот, те бяха и едни от най-щастливите ми моменти", довери приключенецът.

О'Брейди стартира на 3 ноември с шейна и оборудване с тегло 170 килограма. На няколко пъти той имал желанието да спре и да се откаже от рекордното си начинание. Така станало и на 18 ноември, когато се събудил целия затрупан в сняг в шейната си. В този ден той се борил срещу насрещния вятър и изминал само 48 километра.

Вторият приключенец, британецът Луис Ръд, посвети участието си в памет на приятеля си Хенри Уорсли, който почина през 2016 година от инфекция на 50 километра от финалната линия при прекосяването на Антарктика.