Буря, наречена от синоптиците "Малик", обхвана Северно море и части от Европа в събота, а силните ветрове отнеха живота на двама души във Великобритания, предаде ДПА.

Деветгодишно момче е загинало, когато дърво е паднало върху него в английското селище Уинотдейл, съобщи местната полиция. Мъж, който е бил с него по това време, е сериозно ранен.

В Абърдийн на източния бряг на Шотландия пак от паднало дърво е била убита 60-годишна жена. В района е бил измерен вятър от почти 140 км в час. Два футболни мача от първа дивизия са били превантивно отменени.

Бурята е оставила повече от 130 хиляди домакинства във Великобритания без електрозахранване.

"Малик" достигна и до Дания, където 10 хиляди служители на гражданската защита бяха в повишена готовност, съобщи информационната агенция Рицаус. В град Фредериксунд 20 души, нуждаещи се от ежедневни грижи, са били преместени на безопасно място, защото сигурността им е било невъзможно да бъде гарантирана в случай на наводнение, съобщи телевизионният канал ТВ2.

На остров Шеланд, където се намира столицата Копенхаген, са били спрени почти всички регионални влакове, предаде телевизия Де Ер.

Мостът Йоресунд, който свързва Копенхаген с Швеция, е бил затворен за движение.

Германската метеорологична служба и Федералната морска и хидрографска агенция издадоха предупреждение за ураганни ветрове в североизточната част на Германия.

Има предупреждение и за нивото на река Елба при Хамбург, което може да достигне до 2,5 - 3 м над равнището на прилива. Някои влакове в провинция Шлезвиг-Холщайн бяха отменени.