Бързо и чувствително затопляне предстои у нас през новата седмица, когато и минималните температури вече навсякъде ще са положителни, съобщава БНТ.

Тази сутрин имаше температури под нулата, главно в Североизточна България, където от североизток проникваше по-студен въздух. Най-ниската температура, минус 5°, е измерена в Шабла, най-високата плюс 2° - в Кърджали и Пловдив.

И утре най-студено ще бъде сутринта отново в североизточните райони, около минус минус 3°. В останалата част от страната се очакват минимални температури от минус 2° до плюс 2°, в София - минус 1°. На отделни места, главно в Горнотракийската низина, видимостта ще бъде намалена.

Ще започнат и превалявания от дъжд, които в Северна България в ранните сутрешни часове ще се примесват и със сняг. През деня ще се задържи предимно облачно, на места със слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 4° и 9°, малко по-високи отново в крайните югозападни райони.

Облачно време и в планините. На места ще има валежи, като границата м/у дъжд и сняг ще е на около 1200 м. Ще духа умерен северозападен вятър, който вечерта в източните райони временно ще се ориентира от юг.

Максималните температури в курортите - от минус 3° на Алеко, около нулата в Боровец и Пампорово, до 6° в Банско. Опасността от лавини извън ски зоните в курортите остава много висока.

С валежи от сняг ще бъде в много райони на Източна Европа. На Балканите ще превалява и сняг, и дъжд.

И у нас в края на съботния ден и през нощта срещу неделя, ще продължи да превалява, предимно дъжд, в Северна България - и сняг, но още сутринта облачността ще започне да се разкъсва и намалява и в следобедните часове ще бъде слънчево.

Слънчево време и съществено затопляне се очаква през новата седмица, но ще има и райони с мъгли, на повече места и по-трайни в понеделник.

Магнитна буря беше регистрирана вечерта в петък, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Смущенията в магнитното поле на Земята са резултат от слънчево изригване преди около 48 часа.

Прогнозата на НИГГГ е смущенията да продължат в различна степен през двата почивни дни.

Хората с лабилно здраве, които са чувствителни към подобни явления, могат да усетят главоболие и неразположение. Според данни от различни проучвания в такива периоди броят на инфарктите и инсултите се повишава. Възможни са прояви на повишена тревожност и други психични проблеми.