Големите жеги, които ни мъчат в последните дни, приключват и отново се очакват поройни дъждове и гръмотевични бури.

Вчерашните горещини днес ще се преместят от Северна България на юг, а на север температурите ще се понижат с 2-3 градуса. След обяд на места ще превали и прегърми. Най-горещо ще бъде в Горнотракийската низина, където термометрите ще достигнат горните стойности на интервала от 33 до 36, 37 градуса.

Жълт код за опасно високи температури е въвел НИМХ днес за цялата страна.

След обяд ще се развива купеста облачност и на места в Северна България и планините ще превали и прегърми. Явленията ще продължат в планините и северната половина на страната през първата половина на нощта, а после, в предиобедните часове утре, ще стихват.

Софиянци, които имат излизане или престой на открито, също може да си носят чадъри: има вероятност да превали и прегърми и в столицата.

Утре температурите ще бъдат по-ниски - около 29 до 34 градуса. Около и след обяд в планините, полупланинските райони и  Североизточна България на места отново ще превали и прегърми. Не са изключени местни, локални по-силни извалявания и градушки, но явленията няма да бъдат повсеместни и  в по-голямата част от низините ще остане предимно без валеж.

За утре НИМХ е въвел жълт код за гръмотевични бури и поройни дъждове за 9 области на страната: София-град, Софийска област  и областите Перник, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен.

В петък ще има купеста облачност, по-значителна около и след обяд. Отново в планините и полупланинските райони ще превали и прегърми. Не са изключени и локални градушки. В низините вероятността за превалявания е по-малка. Температурите ще бъдат от 27 до 33 градуса - в рамките на обичайните за периода.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>

В събота атмосферата ще се стабилизира и слаби краткотрайни превалявания са възможни само на места около Източна Стара планина и Черноморието. Явленията няма да бъдат съществени. Дневните температури ще останат от 28 до 33 градуса.

В неделя ще бъде слънчево, с развитие на плоска купеста облачност, но почти без валежи. Температурите ще се повишат и ще бъдат от 31 до 36 градуса.

Горещо и сухо ще остане и времето в понеделник, а във вторник в планините и на места в северните райони ще има превалявания с гръмотевици. температурите слабо ще се понижат.