Климатичната зима, която трае от началото на декември до края на февруари, в много райони на страната отмина, без да се образува нито веднъж снежна покривка, но затова пък с такава може да ни изненада месец март.

Днес от запад и северозапад ще постъпват по-топли въздушни маси във височина и температурите в страната ще започнат да се повишават. Облачността ще бъде променлива, а слаби превалявания все още са възможни над Рила и Родопите.

Ще духа слаб, в Дунавската равнина до умерен запад-северозападен вятър. Температурите след обяд ще достигнат 11 до 17 градуса.

През нощта облачността ще намалява, на много места до ясно време. Ще духа слаб вятър от запад и югозапад. Температурите утре сутрин ще бъдат от 3 до 8 градуса. 

Утре ще бъде слънчево, с развитие на купеста облачност над планините. Дневните температури ще бъдат с априлски стойности - от 15 до 20 градуса, на места и до 21, 22 градуса.

Най-топло ще бъде в петък, когато температурите ще достигнат 17 до 22, 23 градуса.

През нощта срещу събота вятърът ще се ориентира отначало от северозапад  и ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и около обяд в събота ще завали дъжд, като до вечерта валежите ще обхващат голяма част от страната. Дневните температури в събота ще са все още сравнително високи, от 11 до 16 градуса, в Тракия и крайните южни райони до 18, 19.

През нощта срещу неделя и в неделя вятърът ще се преориентира от североизток и бързо ще се усили до умерен, в източните райони и Дунавската равнина - силен. С него ще нахлува още по-студен въздух, формиран в района на Баренцево море. Температурите рязко ще се понижат и по изгрев слънце в неделя ще бъдат от около 1 градус в Северна България до 7-8 в крайните южни райони. 

През деня ще продължи да нахлува студен въздух. Ще вали дъжд и сняг и по високите места ще се образува временна снежна покривка, включително в низините на Северна България и Софийско. Дъжд ще вали в ниските части на Тракия и крайните югозападни райони, но по-късно и там дъждът е възможно да се примесва с мокър сняг.

Очаквайте актуалните ни прогнози по тази интересна зимна обстановка в следващите дни.