Многонационална експедиция, стартирала преди близо година, достигна Северния полюс..

Германски ледоразбивач с международна научна експедиция в Арктика достигна Северния полюс, след като се отклони от планирания маршрут, за да се възползва от необичайно леките условия, съобщи Асошиейтед прес.

Ледоразбивачът "Поларщерн" успя да достигне географския Северен полюс заради големи открити зони в леда, който обикновено затруднява прекалено корабоплаването в района над Гренландия, каза ръководителят на експедицията Маркус Рекс.

"Напреднахме бързо за няколко дена - каза Рекс пред Асошиейтед прес. - Беше невероятно. Понякога бяхме в открити води, докъдето стига погледът".

Районът над Гренландия обикновено е покрит с дебел лед, който се натрупва с години. Тази година обаче "Поларщерн" успя да стигне от протока Фрам между Гренландия и Свалбард до полюса само за седмица.

Научната експедиция отплава от германското пристанище Бремерхафен миналия септември. Тя прави различни експерименти, за да изследва ефекта на глобалното затопляне в Арктика.

След като премина през полюса, "Поларщерн" ще се закотви за ново ледено поле, за да наблюдават специалистите началото на процеса на зъмръзване и да видят как се образува нова мантия лед.

Ледоразбивачът ще се завърне в Бремерхафен на 12 октомври.