В четвъртък и петък улиците на Брюксел отново бяха задръстени от хиляди протестиращи ученици и студенти, които искат от правителствата действия за спиране на изменението на климата. Те бяха водени от 16-годишната шведска активистка Грета Тунберг, която предизвика световно движение на студентски стачки с протеста си пред шведския парламент миналата година. Възможно ли е тези климатични стачки и протести да са инспирирани отвън, в частност от Русия, пита материал в авторитетното издание "Форбс".

Статията е от края на февруари тази година. Въпреки времевата дистанция от 6 месеца, на фона на многократно по-мащабните климатични протести от преди няколко дни, достоверността на обвиненията в нея може да бъде по-обективно преценена, както и липсата на развитие по тях за половин година. Материалът публикуваме с незначителни съкращения).

Белгийските ученици не ходят на училище всеки петък от 2 декември миналата година като част от движението #FridaysForFuture (петъци за бъдеще). До този момент те са съсредоточаваха праведната си ярост си върху белгийското правителство, но този път отправиха своето послание към институциите на Европейския съюз със седалище в Брюксел.

Тунберг изнесе реч пред Европейския икономически и социален комитет, орган, който съветва законодателството на ЕС от името на профсъюзите и гражданското общество. "Знаем, че повечето политици не искат да говорят с нас", каза тя. "Добре. Ние също не искаме да говорим с тях. "

Публиката, която включваше председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, слушаше внимателно. "Искаме вместо тях да говорят с учените", продължи тя. "Слушайте ги. Защото ние просто повтаряме това, което те казват и го казват от десетилетия. "

Но някои в стаята гледаха скептично.

Тунберг знаеше защо и се обърна към онези възрастни, които поставиха под въпрос мотивациите зад движението и казаха, че учениците могат да направят повече добро, като се върнат в клас и учат. "Просто няма да имаме достатъчно време да пораснем и да поемем отговорността", каза тя.

Връзката с Русия

Тунберг ясно се позова на канцлера на Германия Ангела Меркел. По-рано този месец на Мюнхенската конференция за сигурност, годишна среща на европейски и американски лидери за обсъждане на отбраната и геополитиката, Меркел спомена протестите в контекста на хибридната война на Русия - усилията за манипулиране на общественото мнение с помощта на кибервойна и дезинформация с цел дестабилизиране на западните демокрации.

"В Германия сега децата протестират за опазване на климата - това е наистина важен въпрос", каза тя. "Но не мога да си представя, че всички немски деца без някакво външно влияние внезапно приемат идеята, че трябва да участват в този процес."

"Хибридната война от Русия може да се усеща всеки ден във всяка европейска държава", добави тя. "Тази хибридна война в интернет е трудно откриваема. Но изведнъж от нищото се появяват движения, които не бихте предполагали, че ще се появят."

Меркел се сблъска с остра реакция към това си изказване и нейният говорител отстъпи от нейно име, като заяви в Twitter, че е използвала климатичните протести само като пример за това как кампаниите могат да бъдат мобилизирани в интернет.

"Ангажираността на учениците към политиката в областта на климата е нещо, което тя изрично одобрява", каза той.

Коментарът на Меркел обаче засегна оголен нерв, тъй като точно същото обвинение бе отправено от белгийския министър на климата Джок Шаувлидж миналия месец. Впоследствие Шаувлидж бе принуден да подаде оставка заради казаното.

"Знам кой стои зад това движение", каза тя пред публика от фермери. "Същото ми казаха от държавните разузнавателни служби сигурност. Мога да гарантирам, че не ми се привижда и че демонстрациите за климата са повече от спонтанни действия на солидарност."

Но след като коментарите бяха разпространени от медиите, белгийските служби за сигурност направиха изявление, в което отрекоха, че са съобщавали нещо подобно на Шовлиеж, "нито устно, нито писмено." Министърът на климата проведе след това сълзлива пресконференция, където тя каза, че вече не можеше да остане на поста си, заради тази полемика. Тя каза, че е изпуснала нервите си, заради изтощение.

Но защо и Ангела Меркел, сега и Шовлидж, биха отправили абсолютно еднакво обвинение и след това биха се отрекли от него? Какво знаят те, а ние - не?

Къде е доказателството?

 

 

В случая на климатичните протести, не са замесени лъжи. Студентите използват научното съгласие на доклада на IPCC като свое реторично оръжие, а докладът на учените е базиран на факти, по които центристките партии на Европа се съгласяват с протестиращите. Изменението на климата обективно е реален, сериозен проблем. Защо учениците трябва да бъдат манипулирани да протестират?

Но обвиненията в руска манипулация продължават. В понеделник украинският външен министър Павло Климкин, който беше в Брюксел като гост на среща на външните министри на ЕС, заяви пред журналисти, че Русия "определено" стои зад протестите за климата.

Той добави конкретно: "Русия подкрепя създаването на неприятности в цяла Европа, защото целта на Русия е да отслаби демократичните институции и да отслаби ЕС като такъв. Протестите срещу изменението на климата? Определено да! Използват се всякакви средства, например различни псевдоекологични организации: погледнете Италия, където те се опитват да прекъснат бъдещите газопроводи ".

В региона на Пулия в Италия се засилват протестите срещу планирания Трансадриатически тръбопровод (TAP) за доставяне на газ от Азербайджан в Европа, заобикаляйки Русия.

"Насърчаването на движенията срещу изменението на климата е един от основните руски приоритети. Целта на руснаците е да внушат, че въглищата са лоши, но руският газ е добър, руският газ е надежден", добави украинският министър.

"Става въпрос за фалшиви НПО, това са опити за купуване на журналисти, опити за закупуване на медии, за намеса в политическата класа", продължи той.

Ако да, така че какво?

Обяснението на Климкин за руската намеса предизвика още повече остри реакции, тъй като студентските протести не популяризираха газът по никакъв начин. Те и не призовават европейските правителства да паднат.

Фактът, че толкова много политици правят тези намеци за руското спонсориране на студентските климатични протести, предполага, че може да знаят нещо, което ние не знаем. Ако случаят е такъв, те трябва да споделят това, което знаят и ги кара да отправят тези обвинения. Тогава студентите и учениците могат да преценят сами, дали да участват в движение, което може или не може да се разраства с помощта на пропаганда от руснаците.

Статията е публикувана във Форбс преди половин година под заглавие What Does Merkel Know About Russia And The Student Climate Protests That We Don't? Доколко обвиненията имат резон или не, всеки може да прецени сам. Напомняме, че само преди 3 дни се проведе много по-мащабна "климатична" акция по цял свят. С или без подкрепата на скрити кукловоди.