Климатолозите от националния център по екологични изследвания към американската агенция по океаните и атмосферата (НОАА), направиха окончателната равносметка за месец октомври 2018 година.

Според нея той се нарежда на второ място като най-топъл сред събратята си за цялата история на наблюденията.

Същевременно, периодът от началото на годината до ноември (януари-октомври включително), се нарежда на четвърто място за целия период на измерванията.

Последните пет октомври (2014-2018 г.) са най-топлите в историята.

Това показва, че затоплянето на климата се ускорява през последните години, а ако махнем "бонуса" от рекордния Ел Ниньо, действал през периода от 2014 до 2016 година, нещата стават още по-тревожни, тъй като по  време на този октомври тихоокеанската осцилация беше в неутрална фаза и едва след това навлезе в слаб Ниньо.

Средната глобална температура през октомври е била с 0.86 ° C по-висока от средната за 20-ти век, 13.94 ° C. Това е втората по големина температура през октомври през 139-годишната история (1880-2018).

Средната глобална температура от началото на годината (януари-октомври) надвишава средната стойност от 14,11 ° С с 0,77 ° С. Това е четвъртият по големина показател за периода от януари до октомври. За Европа този период е най-топлият в историята на наблюденията (от 1910 г.), и сегашната му температура е с 1,84 ° C по-висока от средната обичайна такава.

Части от Атлантическия и Индийски океан, Аляска, Берингово и Баренцево море, Русия, Австралия и Централна Африка се оказаха рекордно топли през октомври.

В полярните региони покритието на леда от лед все още е по-малко от средното. Средната стойност за октомврийския морски лед в Арктика е с 27,4% по-ниска от средната за периода 1981-2010.

Тя е третата сред най-малките. Площта на антарктическия морски лед е с 2,4% по-малка от средната и четвъртата  най-малка.